Förflytta dig till innehållet

Morjens Raseborg och Hangö!

Åbo Underrättelser skickas i dag, första gången, till alla svensk- och tvåspråkiga hushåll i Raseborg och Hangö. Livet är lokalt också i Västnyland.

ÅU:s spridningsområde utgörs i huvudsak av Åbo och Åboland. Men ÅU har redan i dag prenumeranter utanför Egentliga Finland.

ÅU utkommer i pappersform fem dagar i veckan, tisdag till lördag. ÅU:s nyhetssajt åu.fi publicerar nyheter varje dag. åu.fi har haft en bra tillväxt och har cirka 1 miljon sidvisningar varje månad. Utöver tidningens vanliga upplaga, har ÅU under flera år satsat på regelbundna storutdelningar.

I Egentliga Finland fanns vid årsskiftet 16 422 svensk- och tvåspråkiga hushåll. I dag når ÅU igen alla dessa hushåll. ÅU har valt att satsa på adresserade storutdelningar. Så här kan vi försäkra oss om att tidningen når alla och ända fram.

I Raseborg och Hangö fanns vid årsskiftet 11 532 svensk- och tvåspråkiga hushåll. I dag delas ÅU ut till alla dessa hushåll. Någon undrar sannolikt varför ÅU valt att skicka tidningen till två kommuner i Västnyland, utanför tidningens nuvarande kärnområde.

För ÅU är livet lika lokalt överallt. ÅU kommer även framöver att vara starkt närvarande i Pargas och Kimitoön. I Åbo h ar ÅU stärkt sin närvaro i centrum och under de senaste åren har antalet artiklar från Åbo mer än fördubblats.

Utöver sitt eget unika innehåll, samarbetar ÅU med tidningen Nya Åland. Nyheter om och från Åland intresserar våra läsare. ÅU kommer också att inleda ett pilotprojekt med Svenska Yle. ÅU ska under sex månader publicera Svenska Yles inrikes-, sport- och kulturnyheter i papperstidningen.

Vad har då Västnyland och Åboland gemensamt? Båda har en vidsträckt landsbygd och skärgård. Näringslivet och konsumenterna följer inte landskapsgränsen. Flera företag överskrider landskapsgränsen i sin verksamhet. I Åboland och i Västnyland är också det svenska språket en stark gemensam nämnare.

Utbildningsarrangörerna Novia och Axxell har verksamhet i Västnyland, Åbo och Åboland. Under våren startar Västnylands och Åbolands egna fotbollsserie med EIF, PIF och TPS i division 1. Handboll spelas på båda sidorna av landskapsgränsen (här har Västnyland för tillfället ett litet övertag) och Åbo Svenska Teater är regionteater också i Västnyland.

Fritidsboendet har en stark ställning i Åboland och Västnyland. Inför sommaren kommer ÅU fyra gånger att skickas till hemadressen till alla som har en fritidsbostad i Pargas, Kimitoön, Raseborg och Hangö. Ju bättre kontakt området har med fritidsbostadsägarna, desto större utbyte har man av varandra.

Nyheter är viktiga. Ju fler röster från bygden som lyfts fram, desto större inverkan har det på bygdens livskraft. För ÅU är regionala och lokala nyheter viktiga.

Vad händer framöver med ÅU i Västnyland? Det får tiden utvisa, det enda vi lovar är att vara lyhörda för önskemål och öppna för nya idéer.

ÅU dyker upp igen den 10 februari i Västnyland. På åu.fi finns vi varje dag.

Här hittar du ÅU:s artiklar om Västnyland.

Dela artikeln

3 kommentarer: “Morjens Raseborg och Hangö!

  1. Pertti Rönkkö skrev

    Mainitsitte Ylen sivuilla rajojen rikkomisesta. Ehkä olisitte voineet yrittää rikkoa myös kielirajoja. Suomenkielisessä talouksissa saattaa olla sellaisiakin jotka ovat joskus ruotsia opiskelleet ja mahdollisesti sitä vähän ymmärtävät.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter