Förflytta dig till innehållet

Polis och ungdomar möttes för att diskutera trimmade mopeder i Karis – ”Jag förstår att folk inte tycker om ljudet”

Vilhelm Kapanen har kört moped i tre år men inte haft många möten med polisen.

Som i många andra tätorter har mopedkörandet i Karis varit på agendan på sistone. På den nya stadsdirektören Petra Themans initiativ ordnades en träff med unga mopedister på ungdomsgården i Karis i helgen. Mötet ansågs lyckat av de involverade.

Fått mycket meddelanden

Petra Theman berättar att Mopomiitti kom till som en av de ”praon” som hon som ny stadsdirektör gör i olika enheter i staden.

– Jag ville bekanta mig med en ungdomsgård och hade hört mig för om det fanns möjlighet att tala med ungdomar som kör mycket med mopeder i Karis. Orsaken var förstås att jag fått mycket meddelanden av invånare i Karis centrum med anledning av detta.

Theman säger att hon tyckte att tillställningen var väldigt intressant och att det var roligt att så pass många vågade komma.

– Det är förstås så att det inte behövs många mopedister för att orsaka fara och olägenheter i en liten stad, för andra och för sig själva, och jag kan tänka mig att de som orsakat mest problem knappast var på plats.

dam, profilbldArkiv/Emilia Örnmark
Petra Theman ville träffa mopedister i Karis.

Under mötet diskuterade man bland annat var det går att köra moped tryggt och utan att det stör andra.

– Jag fick veta att de närmaste platserna med banor för motorcykelkörande är i Lojo och i Hangö. Raseborg har i dagens läge inga platser som skulle passa detta ändamål. Polisen berättade utförligt om riskerna och reglerna och om hur de jobbar med frågan. Ungdomarna berättade om vad som är bra i Raseborg och vad som kunde förbättras.

Enligt Theman finns inte någon uppföljare till tillställning planerad för tillfället.

Öppnade sin tankevärld

Raseborgspolisen, äldre konstapel Johanna Lindroos , känd från dokumentärserien ”Poliisit” på tv, som jobbar med förebyggande arbete bland unga var på plats. Också hon tycker att det var en lyckad tillställning.

– Ungdomarna öppnade sin tankevärld för oss, de berättade hur de upplever situationen och vad de önskar.

– Det är synd att det ofta blir så att man ställer mopedisterna och övriga mot varandra. Det känns som att om någon påpekar mopedkörandet så blir det bara värre. Vi pratade om vikten av att inte provocera i onödan och inte låta sig provoceras, säger Lindroos.

Föräldrarna har också ett ansvar

Lindroos konstaterar att det ofta räcker med att en moped med effektavgasrör kör genom centrum för att ljudet ska vara så högt att det upplevs som störande. Polisens största oro är ändå de ungdomar som kör med otrygga mopeder.

– När man pratar om mopeder har ungdomarna ett stort ansvar. Men det har också föräldrarna. Om man måste ha hörselskydd i närheten av en moped är den knappast trafikduglig som moped. Även om största delen av mopederna i trafiken är lagliga finns det trimmade mopeder som är verkligt farliga eftersom deras däck och bromsar inte håller i för höga hastigheter. Och det behövs inte många som buskör för att alla ska stämplas, tyvärr.

Vill gärna se fler träffar

Under träffen diskuterades platser där ungdomarna kunde köra moped under i mer skyddade förhållanden.

– Jag tror inte att man skulle få bort stadskörandet helt ändå. Spänningssökandet kommer ändå att finnas där. Men jag tror och hoppas att det skulle minska.

Lindroos gissar att ett drygt tiotal mopedister var på plats.

– Fast alla kanske inte vågar komma om polisen är på plats så tror jag att budskapet sprids bland mopedisterna ändå.

Hon hoppas på fler motsvarande tillställningar framöver.

– Absolut! Jag uppmuntrar till all dialog med ungdomar. Vi har inte skolpolisen längre och den förbyggande verksamheten har blivit mindre överlag. Ungdomarna lyssnar och när vi motiverar vårt agerande förstår de att det finns en orsak till att vi försöker lugna situationen.

”Om man trimmar får man ta ansvar för det”

Vilhelm Kapanen har precis slutat för dagen. Han har startat sin moped av skotermodell utanför Ekenäs gymnasium. Kapanen har kört moped i tre år men bara haft ett möte med polisen. Men så betraktar han sig själv som en ganska ”snäll” mopedist.

– Det var i samband med en ”mopomiitti” där vi samlades och körde runt i Ekenäs. Det gick bra att diskutera med polisen.

Tycker du att mopedister behandlas orättvist?

– Det beror på. Om man trimmar och sådant så måste man ta ansvar för det. Jag förstår att folk inte tycker om ljudet av trimmade mopeder. De flesta har mopeder som är åtminstone lite trimmade.  

Skulle du ha haft behov av ett separat område anvisat för mopedkörning?

– Inte direkt. Men jag förstår att en del skulle vilja ha det.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter