Förflytta dig till innehållet

Modersmålet är viktigt – speciellt vid minnessjukdom

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Svenskan. I Finland finns det närmare 200 000 personer som har någon form av minnessjukdom och lika många till med kognitiv nedsättning.

Antalet har en stigande trend eftersom vi lever längre.

Den svenskspråkiga befolkningens andel utgör 5,2 procent av Finlands befolkning enligt Statistikcentralens uppgifter. Antalet personer med svenska som modersmål, som har en minnessjukdom kan därmed uppskattas till cirka 10 400 personer. En minnessjukdoms diagnos berör inte enbart personen själv, utan även personens familj och närstående.

Det är viktigt att trygga tjänster och service på det egna modersmålet. Att få uttrycka sig på det egna modersmålet är väsentligt för personer med kognitiva utmaningar, så som exempelvis vid minnessjukdom.

Vid minnessjukdom förändras personens förmåga att kommunicera och uppfatta kommunikation. Förmågan att använda språk som inlärts senare i livet försvagas eller försvinner.

Att få använda och att få stöd samt service på det egna modersmålet i alla skeden av sjukdomen är viktigt. Det egna språket är grunden för en fungerande interaktion – det är lättare att ge utlopp för känslor och upplevelser som sjukdomen medför.

Då service och tjänster finns tillgängligt på det egna modersmålet, sänker det tröskeln att be om hjälp och ta del av samhället som en aktiv medborgare.

Digitalisering av tjänster medför också stora utmaningar för personer med kognitiv nedsättning.

Förmågan att använda sig av sådana tjänster försvagas eller personen har kanske aldrig tidigare använt sig av sådana tjänster och sjukdomen medför att det är omöjligt att lära sig. Alla personer med kognitiv svikt eller minnessjukdom har inte heller närstående eller anhöriga som kan hjälpa, många är de facto ensamboende.

Vi aktörer inom tredje sektorn värnar om service och tjänster, inom en enhetlig vårdkedja för personer med minnessjukdom och deras närstående i Finland, på svenska!

Vi erbjuder stöd, handledning, information och verksamhet.

Gerd Hakalax
Hanne Mansala
Egentliga Finlands Minnesförening
Emilia Eklund
Henrietta Janhonen
Helsingfors- och Östra Nylands minneslots
Vivane Azéma
Nylands minneslots
Diana Rosenlöf
Österbottens Minneslots
Fia Hagelberg
Demensföreningen på Åland
Tom Anthoni
Finlands Minnesspecialister
Eva Björkqvist
Folkhälsans förbund i Åboland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter