Förflytta dig till innehållet

Mobilen en fara i bilen

Det gäller att vara uppmärksam i trafiken och inte se på telefonen. ÅU-foto


Var tredje bilist uppger att de tittar på sin telefon då de kör. Vanligast är att göra det är då den plingar. Lite färre säger att de tittar på telefonen bara när bilen står stilla, exempelvis vid ett trafikljus.
Det visar Trafikskyddets enkät om finländarnas mobilanvändning i trafiken.
Två av fem bilister säger att de nästan aldrig tittar på telefonen medan de kör.
Internationell forskning har visat att användning av mobiltelefon mångdubblar risken att råka ut för en olycka. Det mest riskabla är att läsa och skicka sms eller andra motsvarande meddelanden, eftersom såväl blicken som händerna och uppmärksamheten då är upptagna med annat än trafiken i flera sekunders tid, påminner Trafikskyddet.
Trafikskyddets planerare Petri Jääskeläinen föreslår att bilisterna lägger telefonen i ljudlöst läge då de kör.
– Att ta en paus i kollandet av telefonen och alla dess appar kräver ett medvetet beslut. Nu vid årsskiftet kunde man kanske avge ett nyårslöfte gällande sitt beteende i trafiken: prova till exempel att i 30 dagars tid alltid ha telefonen i ljudlöst läge längst ner i väskan när du kör. Efter testperioden kan detta bli en bestående god vana”, föreslår Jääskeläinen.
Vid årsskiftet startar Trafikskyddets kampanj för att uppmuntra bilförare att koncentrera sig på körningen då de kör.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter