Förflytta dig till innehållet

Mjölkpolitik

Åbo Underrättelsers logo

Kimitoön har ett kostråd som samlas två gånger per år för att föra diskussioner gällande kosten i öns skolor och daghem.

Under senaste mötet aktualiserades mjölk/smör, margarin-frågan.

Tidigare år har kommuner ”mutats” med ett så kallat ”mjölkstöd”, vilket innebär att de kommuner som gått med på att enbart servera fettfri mjölk i skolor och daghem har fått betalt för det av statliga medel.

Många kommuner har modigt valt att avstå stödet, däribland Kimitoöns kommun.

Nu hotas dessa kommuner som har kört den valbara linjen (som har serverat både riktig mjölk och fettfri mjölk) att prickas om de inte följer de statliga rekommendationerna om att enbart servera fettfri mjölk, och byta ut smör mot margarin.

Undrar vad det egentliga syftet är med detta?

Den fettfria mjölken, även kallad den vita läsken ska nu ta över i våra skolor och daghem.

Valbarheten ska slopas, alla ska dricka samma fettsnåla mjölk. Oberoende av vad den individuella kroppen behöver.

Var finns logiken, är det staten eller föräldrarna som ska bestämma vilken fettprocent mjölken ska ha som barnen får i daghem och skolor? Får vi ännu tänka själva och hur syns den individuella rätten att bestämma själv vad vi vill tillföra vår kropp?

Det animaliska fettet har plötsligt blivit livsfarligt? Det viktigaste av allt; vilken signal ger det till barnen? Att fett är farligt? Ännu en grogrund för ätstörningar?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter