Förflytta dig till innehållet

Mitt Kanta förnyas – tjänsten ska satsa på begripligt språk

Arkiv/Kim Lund
en kvinna sitter framför en dator
Mitt Kanta görs om. Receptärenden är de första som kan skötas i den nya tjänsten.

Webbtjänsten Mitt Kanta ska görs om i etapper under hösten och vintern. I förnyandet satsar man på ett begripligt språk och på att tjänsten ska vara lätt att använda, samt ha en tydlig layout.

Tillgängligheten förbättras också för användare som utnyttjar skärmläsarprogram. Det ska bli enklare att läsa uppgifterna om sig själv och påverka hur de används inom social- och hälsovården.

Den första funktionen som går att använda i nya Mitt Kanta är förnyandet av recept. Under en övergångsperiod används den gamla och den nya tjänsten parallellt.

Precis som tidigare loggar man in i nya Mitt Kanta på adressen kanta.fi. Efter inloggningen i tjänsten kan användaren gå till den nya versionen av Mitt Kanta.

Från och med den 25 oktober har man kunnat bläddra i sina recept i nya Mitt Kanta och begära att recept förnyas inom hälso- och sjukvården.

Fler delar av den nya tjänsten kommer att bli tillgängliga senare under 2023, och utvecklingsarbetet fortsätter 2024.

– Vi hoppas att så många som möjligt prövar på nya Mitt Kanta. I utvecklingsarbetet har vi lyssnat på användarna och tagit deras önskemål i beaktande. Utifrån responsen gör vi förbättringar i tjänsten redan under processens gång, säger produktägare Minna Puolanmaa vid Kantatjänsterna.

Respons om nya Mitt Kanta kan ges direkt i den nya versionen av tjänsten eller med kundresponsblanketten på kanta.fi.

Den gamla versionen av Mitt Kanta finns kvar jämsides med den nya och kan användas som förr, tills den nya tjänsten har fått tillräckligt många funktioner.

Den slutliga övergången till den nya Mitt Kanta-tjänsten sker under 2024.

Mitt Kanta är en riksomfattande webbtjänst för ens personliga hälso- och sjukvårdsuppgifter. I tjänsten kan man till exempel granska läkarens anteckningar, diagnoser, recept och laboratorieresultat.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter