Förflytta dig till innehållet

Misslyckad rekryteringsprocess i Pargas

Det har framkommit allvarliga brister i rekryteringsprocessen av Pargas stads social- och hälsovårdsdirektör. Nuvarande tf social- och hälsovårdsdirektören som valdes då den tidigare tjänsteinnehavaren saknade förtroende och därav måste avgå, har redan ånjutit sin tf tjänst i två års tid.

Tf social- och hälsovårdsdirektörens avtal har förlängts under denna period utan att styrelsen vidtalats i frågan. Tjänsten borde ha lediganslagits betydligt mycket snabbare. Att ha flera tjänsteinnehavare som inte är ordinarie medför skada för samarbetet inom en organisation och utvecklingsarbetet lider.

Social- och hälsovårdsdirektörs tjänsten ledigförklarades i augusti i år och inte ännu i dag har valet av direktör gjorts. Styrelsen sammankommer inkommande måndag, och då är det meningen att valet görs. Processen tål knappt dagsljus och såväl sökanden som partiledamöter har förbisetts under processens gång.

I första omgången efter att ansökningstiden gick ut fick man in fem ansökningar, varav ett par drog tillbaka sin ansökan. Innan detta hade man redan hunnit kalla några av dessa fem på intervju, men intervjuerna inhiberades och styrelsen beslöt oväntat att förlänga ansökningstiden. En av dem som redan hade kallats på intervju (som alltså inhiberades), blev därefter aldrig kallad på intervju. Hela detta förfarande var respektlöst gentemot samtliga sökanden och ger en mycket dålig bild av Pargas stads organisation som arbetsgivare.

Efter att ansökningstiden till slut gick ut inkom sammanlagt nio ansökningar. Intervjugruppen som skulle intervjua de sökande sammanställdes i styrelsen. Då föreslogs gruppen bestå bara av stadsdirektör, personalchef och två SPF representanter. Övriga partiers ledamöter reagerade på detta i efterhand då de fick höra om det och yrkade därefter om att få delta i processen och vid intervjuerna. I det skedet lovade stadsstyrelsens ordförande att även övriga partiers ledamöter skulle få delta. Utanför mötet kom man överens att Hanna Järvinen ska också delta i intervjugruppen. Detta blev inte protokollfört.

Ledamöterna väntade på kallelser till intervjutillfällena, men förgäves. Inga kallelser kom, intervjuerna inleddes med endast dessa två SFP representanter! Det påstods då att man ”glömt” begära andra partiers representanter med. Hur kan överhuvudtaget ett val av en så hög tjänsteinnehavare göras med en så liten intervjugrupp? Det blir inte opartiskt, inte objektivt och det är under all kritik för en offentlig organisations förfarande. 

Fyra sökande kallades slutligen på intervju och av dessa valdes tre att utföra lämplighetstester. Testerna utfördes av Mercuri urval. Testerna kunde utföras endast på svenska ifall sökande så önskade och samtliga tester, även de kognitiva testerna gjordes på distans via en länk som sändes till sökanden. Hur kan man försäkra sig om att tester som görs helt på distans, utan kontroll är pålitliga? Är det såhär vi väljer våra direktörer?

Hela processen väcker många frågor. Samtliga partier förutom SFP har lämnats utanför processen. Har Pargas råd att göra ensidiga val där endast det ledande partiet hörs?

Har Pargas råd att göra ett val som inte baseras på objektivitet, öppenhet och opartiskhet där alla parter inte är hörda? Hela processen väcker frågan, är denna tjänst bäddad för tf social- och hälsovårdsdirektören, eller vad vill man åstadkomma? Vi känner oss förbisedda och är innerligt oroliga för vart detta ständiga odemokratiska förfarande kommer att leda.

Hanna Järvinen

Petri Abrahamsson

Kim Lindstedt

Dela artikeln

En kommentar: “Misslyckad rekryteringsprocess i Pargas

  1. Johan Jotranta skrev

    Håller med om att det är misslyckat och det lär nog bli obekvämt för den nuvarande tf social- och hälsovårdsdirektören om hon blir vald. Pargas är en liten ort och att få en tjänst på det här sättet ses av många som något negativt.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter