Förflytta dig till innehållet

Minnesmärke placerades ut för att hedra Åbobo som skickades till Auschwitz – ”Snubbelstenarna ger ett ansikte åt förintelsens offer”

Klara Fält
En stenplatta i gatan.
Hans Eduard Szybilski fängslades i Åbo och fördes till Nazityskland där han dog på koncentrationsläger. På tisdagen placerades en minnessten ut på gatan utanför hans tidigare bostad.

På tisdagen placerades en snubbelsten ut vid Vårdbergsparken för att hedra minnet av Hans Eduard Szybilski.

Szybilski var en tysk jude som hade flytt till Finland. Han fängslades i Åbo 1942 och fördes till Tyskland och senare till Auschwitz där han dog 1943.

Ger ett ansikte åt offren

Snubbelstenar är ett uttryck som skapats av den tyska konstnären Gunter Demnig. Syftet med dem är att uppmärksamma personer som mördats, förts till förintelseläger, drivits till självmord eller förföljts av Nazityskland.

Stenplattorna placeras där de som drabbats senast bott. Hans Eduard Szybilskis sista kända bostad fanns på Vårdbergsgatan 1 i Åbo, där minnesmärket placerades på tisdagsmorgonen.

— Snubbelstenarna ger ett ansikte åt offren som dog under förintelsen och får människor att stanna upp och fundera, säger Mika Akkanen, chef för Åbo stads internationella kontakter.

Runtom i Europa finns kring 75 000 snubbelstenar utplacerade. I Finland finns sedan tidigare sju i Helsingfors.

Jaakko Rustanius sätter fast snubbelstenen i gatan.

”Också idag sprids hatpropaganda”

Också borgmästare Minna Arve lyfte fram att stenen till Szybilskis minne är ett sätt att påminna oss om vad som hände, och se till att det aldrig händer igen.

— Förintelsen representerade ofattbar ondska. Det började med en uppdelning i ”vi och de” och hårdnade toner mot minoriteter som gradvis blev värre. Idag ökar främlingsfientligheten och antisemitismen igen, och det finns till och med världsledare som sprider hatpropaganda.

I sitt tal betonade Arve vikten av att erkänna de hemskheter som också Åbo varit delaktigt i, och att staden idag inte tolererar någon form av rasism eller hat.

Åbo judiska församlings ordförande Harry Serlo tog också upp i sitt tal den växande antisemitismen, och hänvisade bland annat till nedklottringen av synagogan i Åbo för två år sedan.

— Om vi vill leva i en värld där mänskliga rättigheter respekteras måste vi försvara minoriteter och religionsfriheten.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter