Förflytta dig till innehållet

Minnesdag för offren för kriget 1918 ordnades i Åbo

Foto: Timo Jakonen/ Kirkon tiedotus

På söndagen ordnades en gemensam minnesdag för alla offer i kriget 1918,

Republikens president Sauli Niinistö och statsminister Juha Sipilä hörde till dem som hedrade söndagen minnet av offren från inbördeskriget, fånglägren och avrättningarna 1918.

Närvarande var förutom statsledningen också företrädare för riksdagspartiernas ledning och representanter för ungdomsorganisationer och kyrkan. Den egentliga minnesstunden hölls i Åbo domkyrka under ledning av ärkebiskop Kari Mäkinen.

Foto: Timo Jakonen/ Kirkon tiedotus

Den gemensamma minnesstunden för inbördeskriget ägde rum på de stupades dag. I Åbo domkyrka inleddes programmet med musikuppföranden varefter ärkebiskop Mäkinen framförde inledningsorden.

Efter det tände president Niinistö, statsminister Sipilä och företrädarna för riksdagspartierna ljus till minnet av inbördeskrigets offer på alla finländares vägnar.

Foto: Timo Jakonen/ Kirkon tiedotus

Efter minnesstunden gick ett följe med en hälsning till de röda fångarnas minnesmärke ”535” på Tranebrunnsplan i Åbo och vidare till 1918 års hjältemonument.

Statsledningen lade ned blomsterhälsningar vid minnesmärkena tillsammans med representanter för partiernas ungdomsorganisationer, kyrkan och religiösa samfund.

Efter högtidligheterna deltog statsminister Sipilä i en kaffestund på Domkyrkotorget och de olika religionernas fredspromenad i Åbo centrum.

Minnesdagen arrangerades i samarbete mellan Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, Minnesåret 1918 vid statsrådets kansli, Åbo stad, Rundradion samt Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet.

Foto: Timo Jakonen/ Kirkon tiedotus

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter