Förflytta dig till innehållet

Minna Arve och Åbopolitiker på toppmöte i Ukraina- var med om flyglarm i Kiev

Pressbild
Tre personer vid rostiga pansarvagnar
Minna Arve (i mitten) i Ukraina. Här tillsammans med Tammerfors biträdande borgmästare Aleksi Jäntti och Lahtis stadsdirektör Pekka Timonen.

Åbos borgmästare Minna Arve har besökt Kiev från tisdag till torsdag. Enligt ett pressmeddelande från Åbo stad pågick där ett internationellt toppmöte med hundratals representanter för städer och regioner.

Bland deltagarna fanns borgmästare och regionala ledare från hela världen, medlemmar av den ukrainska regeringen och representanter för det ukrainska samhället.

Mötet ordnades på initiativ president Volodymyr Zelenskyi tillsammans med Europeiska regionkommittén.

På plats var också Åbo stadsfullmäktiges Niina Ratilainen, som är ordförande för De Grönas grupp i EU:s regionkommitté.

Temat för toppmötet var hållbar återuppbyggnad av Ukraina och samarbete.

– Att delta i toppmötet som sammankallats av president Zelenskyi är inte bara ett starkt budskap om vårt stöd, utan också ett budskap om att europeiska städer är redo stödja Ukraina och ukrainarna även under återuppbyggnadsfasen, säger Arve i pressmeddelandet.

Arve till ÅU: ”Lugn stämning i Kiev”, trots flyglarm

Arve svarar ÅU per e-post att en förvånansvärt lugn stämning rådde i Kiev. Hennes bedömning är att staden lever och fungerar även om förhållandena är vad de är.

– Nu fungerar ändå elektriciteten och det finns värme och vatten. På vintern var situationen mycket svårare. Men i går kväll kom ändå ett flyglarm, och även vi fick skynda oss att ta skydd, säger Arve.

Hon berättar att ukrainarna har utvecklat en app, som genast ger lokalbefolkningen info om flyglarm och när faran är över.

Arve beskriver för ÅU kriget i Ukaina som rått, men säger att här ändå finns en stark framtidstro.

– På många platser har återuppbyggandet redan startat och överallt finns en stark vilja att bygga en bättre och mer hållbar framtid. Ändå berör kriget fortsättningsvis även där som kriget inte längre pågår. För i striderna dör och skadas hela tiden krigare. Det finns både fysiska och psykiska trauman.

Lämnade hälsning från Finland vid massgrav i Butcha

Arve besökte också Borodyanka, Andriivka, Irpin och Butcha, där kommunernas borgmästare berättade om skräcken, förstörelsen och om att förlora människoliv. Men samtidigt också om hur de återuppbyggt sina kommuner.

– Vi besökte också massgraven i Butcha och deltog i en minnesceremoni för offren. För finländarnas del lämnade jag blommor vid minnesmärket.

Vad kan Åbo stad bidra med i det uppbyggnadsarbete Ukraina har framför sig?

– Finländska städer kan som en del av det europeiska stadsnätverket komma med experthjälp till exempel inom stadsplanering. Till exempel har Åbo stad vattenexpertis i världsklass när det gäller både rening av avloppsvatten och rent vatten. Sådan kompetens behövs nu där. Vidare är det viktigt att förvaltningen bygger på europeiska principer om transparens, inkludering och lokal demokrati. Det är också viktigt att hållbar utveckling och klimatfrågor beaktas då infrastrukturen byggs upp igen, svarar Arve.

Arve en av paneldeltagarna

Minna Arve hade också bjudits in att delta i en panel under toppmötet. Under den diskuterades återhämtningen efter kriget och en hållbar återuppbyggnad. Arve betonade då att även om det brutala anfallskriget fortfarande pågår är det viktigt att det praktiska planeringsarbetet för en hållbar återuppbyggnad kommer igång.

– En enorm mängd infrastruktur har förstörts. Städerna har ett stort återuppbyggnadsjobb framför sig innan det är tryggt att återvända till bostadsområdena. Utmaningarna i krigshärjade städer skiljer sig åt. Det handlar om allt från att få bort farliga ämnen och odetonerade sprängämnen från omgivningen till att hantera rivningsavfall och till exempel bygga upp energi- och vattenreningsverk igen. Stöd kommer att behövas i åratal, säger Arve i pressmeddelandet.

Arves besök i Kiev förbereddes i samarbete med den ukrainska ambassaden i Finland för att göra besöket tryggt. Också bland annat Finlands ambassad i Ukraina rådfrågades.

Från Finland deltog ytterligare Lahtis stadsdirektör Pekka Timonen och Tammerfors biträdande borgmästare Aleksi Jäntti.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter