Förflytta dig till innehållet

Ministrar sörjer med alla som berörts av skolskjutningen i Vanda

Skärmdump
Tre ministrar står på rad
Inrikesminister Mari Rantanen, statsminister Petteri Orpo och undervisningsminister Anna-Maja Henriksson höll en presskonferens några timmar efter skolskjutningen i Vanda.

– Det som skulle bli en vanlig skoldag slutade med en tragedi. En 12-årig elev kommer aldrig mera hem och jag vill framföra mitt djupaste deltagande till offrets familj och anhöriga. Mina tankar är också hos de skadade och hela skolsamfundet.

Det sade undervisningsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) med darr på rösten på en presskonferens några timmar efter skolskjutningen i Vanda som krävde ett dödsoffer.

Två 12-åringar skadades svårt. Polisen har gripit en 12-årig misstänkt gärningsperson.

LÄS OCKSÅ

Inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) och statsminister Petteri Orpo (Saml) är lika bestörta som Henriksson.


– Jag är ordlös och chockad. Det som gör det extra sorgligt är offrens och gärningspersonens unga ålder sade Orpo som också framförde sitt deltagande till offrens familjer och anhöriga samt till deras vänner och skolkamrater.

Också president Alexander Stubb är chockad, skriver han på X.

Orpo säger att skjutningen bör utredas grundligt för att klarlägga orsakerna så att något motsvarande inte ska hända igen.

Man ska också utreda hur det var möjligt att en 12-åring kom över ett skjutvapen och tog med det till skolan. Vapnet som var ett handeldvapen tillhörde en närstående släkting.

– Det är klart en sådan här händelse väcker rädsla och oro. Men jag vill säga till alla barn och skolelever i Finland att våra myndigheter och skolpersonal jobbar varje dag för att skolan ska vara en trygg plats, sade statsminister Orpo.


Ministrarna betonar vikten av att föräldrar och vårdnadshavare nu är närvarande och diskuterar tragedin med sina barn. Det är också viktigt att man i skolorna pratar om vad som har hänt.

Inrikesminister Rantanen utlyste en allmän sorgflaggning för alla statliga instanser på onsdagen. Hon ser gärna att de som vill också sorgflaggar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter