Förflytta dig till innehållet

Miniläger med skärgårdstema ordnas för ukrainska barn och ungdomar i Houtskär

Privat
Ett bildkollage med en affisch och en katt
Lägeraffischen har ritats av Antonia Ringbom. Till höger katten Orvar på sin 20-årsdag år 2018.

Från fredag till söndag sjuder det av liv vid folkhögskolan i Houtskär. Då ordnar initiativtagaren Kirsikka Moring tillsammans med Pro Houtskär ett läger för ukrainska barn och ungdomar med skärgårdsinspirerat program.

Sammanlagt 29 ukrainska barn, unga och föräldrar deltar.

Lägret är ett samarbete mellan Moring, Pro Houtskär, Houtskärs Allmogeseglare, Röda Korset Houtskärsavdelning, Träsk skola, Houtskärs daghem, logi- och restaurangföretagen i Näsby samt s/y Fina.

– Idén föddes egentligen då jag märkte att centret för konstfrämjande Taike öppnade upp en ansökan om bidrag för kulturevenemang i glesbygdsområden och tänkte att vi kunde erbjuda en programhelhet för de ukrainska barn som kommit till skärgården, säger Moring.

Lyckat flerpartssamarbete

Samarbetet med de lokala aktörerna har löpt bra och man har engagerat både skolor, daghem och lokala företagare kring en helhet.

– Tanken är att lokala barn under lägret gör roliga saker tillsammans med de ukrainska barnen. Det blir olika workshops, föreläsningar, gemensamt kvällsprogram med musik och en kryssning med en klassisk storbåt i skärgården. Vi besöker också båtmuseet och tar del av en spännande berättelse om katten Orvar som var en riktig lokalkändis i Näsby.

Moring är överlycklig över hur väl projektet tagits emot och ser lägret som ett praktexempel på ett fungerande samarbete där lokalbefolkningen, fritidsboare och de ukrainska gästerna alla deltar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter