Förflytta dig till innehållet

Minibollsturneringen spelades i strålande solsken och avslappnad stämning i Pargas

Miniboll påminner om fotboll men som namnet säger är allt mindre: bollen, målen och planen. Dessutom spelar man utan skor. Foto: Klara Fält


På lördagen spelades en minibollsturnering på Pajbackaplanen i Pargas. Det var första gången turneringen ordnades här. Tidigare har Jakobstad stått värd för turneringen.
Miniboll påminner mycket om fotboll men spelas med en mindre boll, på en mindre plan och med mindre mål. Dessutom spelar man barfota eller strumpfota, skor är förbjudna.
— Det är lite som när man spelade fotboll hemma på gården då man var liten, säger Henri Filatoff från Pargasföreningen SC Wolves som står värd för turneringen.
Han påpekar att det är utmanande att spela med en mindre boll och eftersom de flesta är ovana jämnas nivåskillnaderna hos spelarna ut.
Filatoff har själv tillsammans med sitt lag flera gånger åkt till Jakobstad för att delta i turneringen då den ordnades där.
— Vi var de enda som faktiskt orkade åka ända från södra Finland till Jakobstad bara för att delta i turneringen, de andra lagen som spelade där var alla från Österbotten, skrattar han.
I fjol ordnades ändå ingen turnering och i år då det inte heller skulle ha blivit av beslöt SC Wolves att de istället skulle börja ordna den. Enligt Filatoff har arrangemangen fungerat bra och han berättar att de definitivt vill ordna evenemanget igen nästa år.

Henri Filatoff säger att de årliga resorna till Jakobstad brukade vara sommarens höjdpunkt och då turneringen slutade ordnas där beslöt sig Pargasföreningen för att istället själv ordna evenemanget. Foto: Klara Fält


Stämningen på lördagens turneringen är avslappnad och lagen består av kompisgäng som kommit dit för att ha roligt. Musiken spelar i bakgrunden och en del spelare avnjuter en kall öl mellan matcherna.
Miniboll är inte en stor gren och många som deltar i turneringen är fotbollsspelare som knappt provat på grenen förut.
Bland annat Pargasborna Stefan Lindeman och Timi Johansson berättar att de bara övat ett par gånger inför turneringen.
— Vi hade aldrig tidigare provat på grenen, men då vi hörde om turneringen tänkte vi att det kunde vara kul att delta. Vi spelar fotboll på fritiden, säger Johansson.
På minibollsturneringar brukar alla lag vara uppkallade efter ett land och bära landets lagskjortor. Lindeman och Johansson spelar i ”Kroatiens” lag, som främst består av Pargasbor.
— Det har varit roligt och vi deltar gärna ifall turneringen ordnas på nytt nästa år, säger Lindeman.
Han påpekar ändå att grenen trots att den påminner om fotboll är helt annorlunda att spela.
— Det är inte alls samma sak att spela miniboll som att spela fotboll.

Pargasborna Stefan Lindeman och Timi Johansson spelar i ”Kroatiens” lag. De tycker miniboll är roligt men helt annorlunda än fotboll. Foto: Klara Fält


I årets turnering deltar också ett Jakobstadslag, ”Costa Rica”, som varit med tidigare år då turneringen ordnats i Österbotten. Trots att spelarna kommer från Jakobstad är de flesta nu bosatta i Åbo eller Helsingfors.
— Klart måste man vara med då turneringen nu ordnas igen. Det är roligt att varje år samla ihop kompisgänget och tillsammans delta, säger en av killarna i laget.
Laget berättar att turneringen i Jakobstad var större, med kring 20 lag varje år. I årets turnering spelade 9 lag.
Henri Filatoff säger ändå att tanken är att turneringen i Pargas ska bli större med åren.
— Vi har skaffat spelskjortor för 24 olika länder, alltså kan 24 lag delta. Och om intresset blir stort kan vi såklart skaffa fler, säger han.

Jakobstadslaget ”Costa Rica” säger att turneringen är ett roligt evenemang att samlas till med kompisgänget. Foto: Klara Fält

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter