Förflytta dig till innehållet

Miljoninvestering krävs för att ordna Paavo Nurmi Games i framtiden

Lucas Ekblad
Paavo Nurmi Games i Åbo tillhör World Challenge-serien som är den mest uppskattade inom friidrotten efter Diamond League.

– Vi har sålt mer förhandsbiljetter än någonsin förut, säger Jari Salonen, vd för PN Turku Ab som ordnar friidrottsevenemanget Paavo Nurmi Games den 13 juni.

Årets tävlingar ordnas traditionsenligt på Paavo Nurmi-stadion i Åbo centrum. Arenan håller internationell standard, men inom kort behöver vissa saker förnyas på arenan. Salonen drömmer själv ibland om en arena med separata sittplatser för åskådare och asfalterade vägar på området.

– Anläggningarna är i gott skick, men såklart finns det saker som jag skulle önska att få hit, säger han.

Lucas Ekblad
1957 ordnades tävlingarna första gången.

För en internationell idrottstävling av den här kalibern duger inte vilken arena som helst. Enligt Salonen är förberedelserna liknande som inför en olympisk final.

– Arenan behöver uppfylla en lång lista med villkor för att tävlingarna överhuvudtaget ska kunna ordnas här. Nästa stora investering blir att förnya löparbanan som närmar sig 15 år nu, säger Salonen.

Prislappen på en sådan bana ligger enligt Salonen på en till två miljoner euro.

Arenan har för tillfället det internationella certifikatet som krävs för att ordna topptävlingar. För att behålla certifikatet behöver arrangörerna och Åbo stad kontinuerligt underhålla området. Paavo Nurmi stadions certifikat är det äldsta i Finland. Arenan fick certifikatet år 2011.

Lucas Ekblad
Även tennisbanorna ser ut att snart öppna efter en lång period av underhållsarbete.

Namnstarka Åbobor i årets tävlingar är bland annat släggkastaren Silja Kosonen, höjdhopparen Heta Tuuri och stavhopparen Wilma Murto. För dem och resten av idrottarna som deltar i årets tävlingar är det viktigt att saker och ting är i ordning.

– För en kortvarig tillställning som det nu är fråga om så är området optimalt. Förutom träningsbanor och omklädningsrum så är också andra faciliteter i skick på området, säger Salonen.

Paavo Nurmi Games är sommarens enda stora evenemang på området. Man måste enligt Salonen även fundera på vad som lönar sig att förnya på området då det ändå är fråga om ett evenemang som bara varar i ett tiotal timmar.

– Med tillfälliga lösningar kommer man också långt, svarar han.

Lucas Ekblad
Ismo Pyöli är idrottsanläggningsansvarig vid Åbo stad och ansvarar för stora delar av Paavo Nurmi stadion.

Åbo stads chef för idrottsplatser Ismo Pyöli som också ansvarar för stora delar av Paavo Nurmi-stadion säger att arenan är unik i Finland och att den nog håller internationell standard.

– Under vintern gjordes rätt så omfattande renoveringar på flera av områdets byggnader. Dessutom uppgraderades ljud- och ljussystemen för arenan tillika som det installerades kameraövervakning på området. Att vi i centrum av Åbo kan upprätthålla en idrottsanläggning av den här storleken är fint tycker jag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter