Förflytta dig till innehållet

Miljö- och klimatministern om arbetet med att förbättra Östersjön: Effekten syns med en beklaglig fördröjning

"Vi behöver fler stora satsningar för att förbättra Östersjöns tillstånd", säger miljö- och klimatminister Krista Mikkonen.

De ministrar i Östersjöstaterna som svarar för skyddet av Östersjön och Europeiska kommissionen har godkänt den uppdaterade aktionsplanen för Östersjön. Baltic Sea Action Plan godkändes vid mötet i Lübeck.

Östersjöstaterna och EU har använt Baltic Sea Action Plan tillsammans sedan 2007. Planen innehåller gemensamma mål och överenskomna åtgärder fram till 2030.

– Vi behöver fler stora satsningar för att förbättra Östersjöns tillstånd. Vi har redan åstadkommit mycket, men effekten av arbetet syns med en beklaglig fördröjning. På initiativ av Finland fick programmet bättre mål för att stävja övergödningen och för den cirkulära ekonomin, samt för att minimera sjöfartens miljökonsekvenser, säger miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (De Gröna) i ett pressmeddelande.

Mikkonen leder Finlands delegation vid mötet för kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö i Lübeck.

Den uppdaterade aktionsplanen för Östersjön innehåller nästan 200 åtgärder för att uppnå god status i Östersjöns marina miljö. Staterna genomför en del av åtgärderna enskilt och en del tillsammans

Baltic Sea Action Plan har förbättrat Östersjöns tillstånd, men god miljöstatus har fortfarande inte nåtts.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter