Förflytta dig till innehållet

Mikael Jackson-imitatör om ny dokumentär: "Vi får aldrig veta vad som egentligen hänt"

Viktor Karlsson studerar till socionom vid yrkeshögskolan Novia men på fritiden ägnar han sig åt dans. Han var bland annat en av finalisterna i årets


Åbobon Viktor Karlsson har lyssnat på Michael Jackson sen artistens bortgång i juni 2009 och det var popstjärnans musik som inspirerade honom till att börja dansa och i dag uppträder han med Jackson-imitationer på sin fritid.
Jacksons namn är åter på allas läppar efter att dokumentärfilmen Leaving Neverland haft premiär. Reaktionerna på filmen har varit delade, en del har valt att bojkotta Jacksons musik medan andra är redo att försvara honom in i det sista, men Karlsson vill inte ta ställning i frågan.
– Jag tror inte vi någonsin får veta vad som egentligen har hänt, konstaterar han.

Inte ovanligt att stora stjärnor anklagas

I den omtalade dokumentären som regisserats av Dan Reed får åskådaren höra Wade Robson och James Safechuck berätta om hur de blev sexuellt utnyttjade av Jackson då artisten stod på toppen av sin karriär.
Det är inte första gången som Jackson anklagas för pedofili men han har aldrig blivit dömd. Enligt Karlsson är det inget underligt med att stora stjärnor som Jackson blir anklagade för både mer och mindre seriösa saker.
Jacksons egenartade personlighet är även något som Karlsson tror gör att folk har lätt för att beskylla honom.
– Han hade aldrig någon riktig barndom och trots att han var 30–40 år gammal så var hans personlighet som en nioårings. Han var en underlig människa och det gjorde honom också sårbar.
För Karlsson är det viktigt att bilden av Jackson inte blir för ensidigt och att man inte glömmer det goda som artisten gjort under sitt liv.
– Han hade ett genuint intresse för planeten och han donerade stora summor pengar till barnsjukhus och för folk som drabbats av cancer, nämner Karlsson.

Alla borde få en chans att försvara sig

Att en dokumentär som den här kommer till i det politiska klimat som uppstått efter #meetoo och alla diskussioner kring sexuella övergrepp inom underhållningsbranschen anser Karlsson är naturligt.
– Fasaden kring Hollywood-livet har fallit och därför tror jag att många träffades extra hårt av dokumentären, vilket jag också gjorde, medger Karlsson.
Karlsson ser den här förändringen som något positivt och framhäver att det är viktigt att lyssna på de historier folk för fram, men samtidigt anser han det olämpligt att dra upp anklagelserna mot Jackson nu då artisten redan är död.
– Han har ingen chans att försvara sig och det tycker jag alla borde ha, förklarar han.

Måste kunna skilja konsten från artisten

Den fyra timmar långa dokumentären innehåller intervjuer med Robson och Safechuck, deras familjer och bilder och videoklipp från den tid som anklagelserna härstammar från.
Hos Karlsson väckte filmen mycket blandade känslor.
– Självklart väcker det misstankar, medger han samtidigt som han håller fast vid att det är omöjligt att få veta om Jackson verkligen gjort sig skyldig till pedofili eller inte.
Karlsson anser att man bör kunna skilja på Jacksons konst och personlighet och han kommer inte sluta lyssna på låtarna eller uppträda med sina Jackson-imitationer på grund av anklagelserna.
– Själva dansen och musiken har inget med Jackson som person att göra. Det är onödigt att sluta lyssna på låtar med bra budskap bara för att man sett dokumentären, hävdar Karlsson.
Patricia Torvalds
patricia.torvalds@aumedia.fi
LÄS OCKSÅ:
Viktor Karlsson dansar som Michael Jackson i talangtävlingsfinal i Åbo
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter