Förflytta dig till innehållet

Midsommarstaden Åbo


Den senaste tiden har Åbo varit ett nationellt samtalsämne. Åbo har varit i rubrikerna tack vare en positiv strukturomvandling, arbetskraftsbrist och tillväxt överlag. Baksidan av en intensiv tillväxt är att stadens ekonomi på kort sikt belastas kraftigt. Ny aktivitet och tillväxt kräver att också staden investerar och bygger ut, det här kräver pengar.
Åbo har också allt mera lyfts fram som mathuvudstaden i vårt land. Senast noterade webbsajten momondo.fi matstaden Åbo och miljön kring Aura å. Åbos restaurangkultur har utvecklats kraftigt och nya matställen har dykt upp. Området kring Aura å, med utvidgningar åt några håll, håller på att utvecklas till en oas för gastronomi, evenemang och underhållning.
Vill Åbo, kan man till och med aspirera på titeln Nordens mathuvudstad. Det här kräver ytterligare satsningar på miljön kring Aura å och Salutorget, samarbete med lokala råvaruproducenter samt en klar nordisk och internationell profilering. I vissa fall ska man satsa högt, trots att konkurrensen är hård. Genom att nöja sig med vaga och småskaliga målsättningar, uppnår man sällan stor framgång då det handlar om att profilera sig.
Exempel på nytänkande i Åbo är också Turku Food Walk-kortet som kan skaffas via Visit Turku. Med kortet kan man ge sig ut på en matpromenad längs Aura å. Relativt ny är också möjligheten att hyra en elbåt och ta en tur längs ån, varför inte kombinerat med en picknick ombord. Det här och otaliga andra innovationer, festivaler och attraktioner lockar allt flera människor att tillbringa sommarveckosluten i stadsmiljö.
Det man inte alltid tänker på är att Åbo också är mycket tillgängligt för båtburna besökare. Åbo kunde vinna mycket på att skapa bättre förutsättningar för alla som besöker Åbo med båt. Nu är det inte alltid så enkelt, som det borde vara, att hitta en bryggplats. Trots att det finns begränsat med utrymme i Aura å, kan det vara motiverat med också större ingrepp och investeringar, för att förbättra funktionaliteten och tillgängligheten med småbåtar.
Midsommaren har en stark koppling till mat och dryck. Förr i tiden tände man brasor under midsommaren för att skrämma iväg onda andar, men även med en förhoppning om en god skörd. Genom tiderna har oljud och berusning hört till det finska midsommarfirandet. Förr i tiden trodde man att höga ljud skulle skrämma iväg onda andar. Det ansågs också att mängden drycker konsumerade på midsommaren korrelerade med skördens storlek i slutet av sommaren.
Under midsommarhelgen är Åbo allt annat än stängt. Om man undrar vad som lockar till att fira midsommar i Åbo, så är det bara att bekanta sig med det mångsidiga programutbudet. Dessutom har butiker, restauranger och olika attraktioner öppet hela helgen. Det här med att allt ska vara öppet hela tiden har också en baksida, men trenden just nu verkar vara ökad valfrihet för konsumenten.
Det är sannolikt inte bara Åbos utökade utbud som gjort att stadens dragningskraft ökat under midsommaren. Midsommaren i skärgården har också ändrat de senaste åren. Många långvariga och anrika midsommarevenemang har upphört. Det är inte länge sedan midsommardanser ordnades på flera orter i skärgården. På grund av svårigheterna att hitta bland annat talkoarbetare så har många midsommartraditioner avslutats. Överlag kan man konstatera att det är svårt att hitta sommardanser i någon evenemangskalender för skärgården, medan sådan hittas då man kollar sommarens programutbud i Åbo.
Trots allt ordnas fortfarande många evenemang i skärgården under midsommarhelgen. Hoppas nya talkokrafter tar över, skärgården behöver evenemang och jippon. Västanfjärd utgör ett bra exempel på en ort där unga krafter tagit över midsommarlotteriet. Det finns också många andra orter och byar där olika midsommartraditioner upprätthålls.
Varför flyttar midsommarfirandet, åtminstone mera än tidigare, till städerna? Kanske midsommarfirandet i städer är framtidens melodi, i alla fall verkar det som om fenomenet växer år för år. Om trenden håller i sig, ska Åbo stad tillsammans med stadens näringsliv definitivt försöka profilera sig som midsommarstaden. Trots att staden lyckats profilera sig via traditioner som julstaden med utlysning av julfreden och flera stora nationella och internationella evenemang, finns det utrymme för ytterligare synlighet.
Oberoende av var man väljer att tillbringa midsommaren och oberoende av väder, så finns det ett säkert kort. Fotbolls-VM i Ryssland erbjuder vid behov ett extra programnummer för midsommarfirarna.
Åbo Underrättelser önskar alla i staden och skärgården en glad midsommarhelg!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter