Förflytta dig till innehållet

Michael Monroe planterar träd för klimatet på Hirvensalo — rockartisten cruisar med cykel och dissar Åbos bilpolitik

Rockartisten Monroe sitter i gräset

Rockartisten Monroe sitter i gräset

Michael Monroe tar musikpaus i trädplanterandet. Foto: Emma Strömberg


På en öppen plätt vid en motionsstig i Överby på Hirvensalo ska det planteras 3000 trädplantor.
Rockartisten Michael Monroe sätter den första granplantan i jorden.
Han är energibolaget Loistes klimatambassadör och dagens trädplantering är del av företagets klimatkampanj. Tillsammans kom de på idén att plantera träd som en åtgärd för att bromsa klimatförändringen.
– Vissa har antytt att jag som rockartist tappar street cred (gatu-kredibilitet) genom att plantera träd, men det är nonsens. Om jag planterar träd är det coolt. Om jag bor i Åbo är Åbo coolt, resonerar Monroe.
Rockartisten Monroe planterar träd

Michael Monroe planterar träd genom att stöta ner ett metallrör i marken och sedan sätta plantan i röret. Foto: Emma Strömberg


Monroe ville plantera träd i sin hemstad Åbo för att kunna följa med hur de växer. Han ser trädplanterandet som ett sätt att klimatkompensera för att han flyger mycket å jobbets vägnar.
Som klimatambassadör vill han inspirera människor att göra klimatsmarta val i sin vardag. Själv har han bland annat slutat äta kött och han kör inte bil.

Vill aldrig bli vuxen

Men bil har han alltid klarat sig utan. Han har aldrig ens tagit körkort.
– Mina bröder väntade ivrigt på att de skulle bli 18 år och få köra bil, men jag vill alltid vara skidi – förbli ett barn.
Monroe på cykel är en vanlig syn i Åbo centrum. Han har två cyklar. Den ena cykelns modell efterliknar chopper motorcyklar med ett långt styre och en lång låg sits med ryggstöd.
– På den kan jag sitta bekvämt tillbakalutad som i en fåtölj och cruisa omkring.
Han har också en mindre, mera praktisk röd cykel som han köpte för en tid sedan i cykelaffären Star Velos på Nylandsgatan.
Han tycker att det finns för mycket bilar i Åbo, och sågar även torgparkeringsbygget.

Rockartist med gitarr i skogen

Michael Monroe drog ett sett på gitarren. Foto: Emma Strömberg


När Loiste och Monroe bestämt sig för att plantera träd tog de kontakt med Åbo stad för eventuellt samarbete. Staden valde ut ett gammalt fält i Överby i Hirvensalo där Michael Monroe kunde plantera de första träden. På det 1,5 hektar stora området kommer staden sedan att fortsätta plantera 3000 gran- och björkplantor.
Skogsvårdaren Juha Mäkitalo berättar att planteringen av skog på Hirvensalo kommer att efterföljas av flera tiotals hektar mark som Åbo stad kommer att plantera skog på.
Träd binder koldioxid och planteringen av skog är en av stadens åtgärder för att uppnå klimatmålet att vara koldioxidneutral år 2029.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter