Förflytta dig till innehållet

Uppdaterad med Folktingsmedaljörer: Mia Franck får åboländskt svenska dagen-pris


Författaren och litteraturvetaren Mia Franck får Svenska kulturfonden i Åbolands svenska dagen-pris.
Så här motiveras priset: ”Mia Franck är aktiv inom kreativt skrivande. Hon leder kurser, undervisar inom författarutbildningen Litterärt skapande och har nyss varit med om att grunda en ny författarutbildning.
Hon besöker flitigt skolor och håller skrivövningar med barn- och unga. Hon driver ”Den fantastiska podden” med fantasyförfattare från Sverige och är aktiv i barn- och ungdomsförfattarnas intresseförening Fibul.
Franck är en litteraturens mångsysslare som vid sidan av sitt eget skapande gjort stora insatser för det litterära livet både i och utanför Åboland.”
Mia Franck skriver även kolumner för ÅU, läs en av dem här.
Svenska kulturfonden belönar varje år i samband med svenska dagen personer som gjort insatser för kultur och utbildning på svenska inom sin region.
Prisen på 5 000 euro överräcks i samband med Folktingets svenska dagen-festligheter i de olika regionerna.
Humorprofilen Alfred Backa får Österbottens svenska kulturfonds svenska dagen-pris.
Nylands svenska kulturfonds svenska dagen-pris går till musikmångsysslaren Johanna Almark-Mannila.
Vid svenska dagen-festligheterna i Åbo på måndag belönar Folktinget professor Göran Djupsund i Mariehamn och hedersordförande Birgitta Kronberg i Pargas med Folktingens förtjänstmedalj.

Birgitta Kronberg. Åu-foto


Kronberg är ordförande för Svenska hörselskadade i Åboland. I prismotiveringen sägs bland annat att Kronberg inom ramen för de nordiska hörselskadades samarbetskommitté lyft upp vikten av att skandinaviskan används i nordiska sammanhang samt att hon arbetat hårt för att stärka de finlandssvenska hörselskadades position.
Djupsund har varit rektor för Åbo Akademi i Vasa och gjort sig känd som valkommentator i teve och radio. Tack vare sitt nyanserade språkbruk och sin förmåga att hitta nya vinklingar anlitas Djupsund också ofta över språkgränserna, sägs det i prismotiveringarna.
Artikeln uppdaterad kl 16:25 med uppgifterna om Folktingsmedaljörerna

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter