Förflytta dig till innehållet

Mexikanskt par flyttade till Åbo – de vill dela med sig av sin kultur genom mat

Maja Meurman
Man håller i maträtter i kafé.
Filosofie doktor Rodrigo Estrada omvandlade sitt liv totalt då han flyttade till Åbo för att öppna ett kafé med sin fru.

För några månader sedan förändrades en filosofie doktor och en gastronoms liv helt och hållet, då de flyttade från Mexico City till Åbo för att på egen hand driva Café Chingón på Köpmansgatan.

Rodrigo Villaseñor och Adriana Estrada vill dela med sig av den mexikanska kulturen genom mat och kaffe.

Före flytten hade Villaseñor doktorerat i filosofi, jobbat som professor i hållbarhet och på bank. När paret för ett par år sedan under en kryssning stannade i Helsingfors började de ändå drömma om ett nytt liv här.

– Väl tillbaka hemma från kryssningen började vi läsa om Finlands ekonomi och politik och planera en flytt hit. Vi bytte livsbana och bestämde oss för att börja med vår gemensamma passion – kaffe och mat, berättar Rodrigo.

Estrada hade redan i Mexiko studerat gastronomi och mathistoria, samt övat att rosta mexikanska specialkaffebönor. Det är hon som själv lagar maten och rostar bönorna på Café Chingón.

Paret planerade ursprungligen att fokusera på bakelser, kaffe och ett par maträtter, men hög efterfrågan på autentisk mexikansk mat som tamales fick dem att vilja erbjuda fler rätter.

Man och kvinna står bredvid varandra i kafé.Maja Meurman
Paret är glatt överraskade över bemötandet de fått i Åbo, både före och efter flytten från en annan kontinent.

Åbo har varit varmt välkomnande

Adriana och Rodrigo beskriver sina erfarenheter av Åbo som väldigt positiva. Redan i Mexiko fick de företagshjälp av Turku Business Region och International House Turku.

– Folket här har också varit väldigt välkomnande och nyfikna. Vi blev varnade innan vi flyttade hit att finländare kan vara väldigt tillbakadragna, men vi har upplevt dem som varma och ivriga att hjälpa, säger Estrada.

Paret valde att flytta till Åbo istället för Helsingfors eftersom de sökte en lugnare miljö efter ett liv i det enorma Mexico City. Därtill säger de att Åbos status som ”Finlands mathuvudstad” och diversiteten här lockade dem.

– Vi tänkte att mexikansk mat kunde uppskattas här, och det har det gjort, säger Villaseñor.

Kaféet har fått överväldigande goda recensioner, och paret berättar att många av deras kunder återvänder och sprider ordet vidare.

Deras kundbas varierar från latinamerikaner som söker en bit av sitt hemland till nyfikna finländare som aldrig ätit autentisk mexikansk mat i sitt liv.

Adriana berättar att många av deras kunder är så kallade ”foodies” som frågar om recept och smaker.

– Jag hjälper gärna folk att laga maten man får här även hemma. Det viktiga är inte för oss att ha massvis av kunder, utan att dela med oss av vår kultur och våra traditioner genom maten och hämta glädje till finländares munnar och magar. Vi är lite av ambassadörer för vårt hemland här i Åbo.

Kvinna står framför maskin som rostar kaffebönor.Maja Meurman
Kaffet som serveras på Café Chingón är så kallat ”Specialty Coffee”, som Adriana Estrada rostar på plats.

Rättvist och kvalitativt kaffe

Förutom traditionell mexikansk varm mat och bakverk är kaféet specialiserat på mexikanskt kaffe med utmärkelsen ”Specialty Coffee”.

Det är särskilt kvalitativt kaffe, som under hela odlings- och rostningsprocessen behandlas på ett omsorgsfullt sätt. Kaffebönorna handplockas i takt med att de är perfekt mogna.

”Specialty Coffee” kan säljas för ett dyrare pris, vilket innebär rättvisare arbetsvillkor för jordbrukarna.

– Våra kaffebönor importeras från Mexiko, där det odlas av kvinnliga jordbrukare i fattiga områden. Det är viktigt för oss att bidra till deras ekonomi och samhällen.

Adriana Estrada, som rostar bönorna när de anländer till kaféet, känner en viss solidaritet med jordbrukarna. Det är ovanligt med kvinnliga rostare, och eftersom kaffet under hela processen ska uppnå en viss nivå av kvalitet, är processen väldigt komplicerad och krävande.

När kaffebönorna är rostade på plats kan man laga olika sorters mexikanskt kaffe. Café Chingón erbjuder exempelvis traditionellt Café de Olla, som tillagas med kanel och mörkt socker.

– Att dricka det känns som hemma, konstaterar Estrada.

Café Chingón finns på Köpmansgatan 9a, i Wiklunds ljusgård.

Uppdatering 25.4 kl. 9.23 adressen till kaféet tillagd.

Dela artikeln

3 kommentarer: “Mexikanskt par flyttade till Åbo – de vill dela med sig av sin kultur genom mat

  1. ÅU skrev

    Hej, tack för din kommentar. Läget på Köpmansgatan nämndes i första meningen, men nu finns även den exakta adressen med längst ner i artikeln. Mvh, Katarina/ÅU

  2. Mau Moreno skrev

    Siempre disfruté compartir con mi par de amigos, Adriana y Rodrigo, la comida en su casa, no solo deliciosa sino también un gran ambiente, se les extraña y se les desea mucho éxito. Mau Moreno

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter