Förflytta dig till innehållet

Mera konst och vetenskap i det nya musikhuset

Vår tidigare aktiva sfp-politiker Johan Hollstén hade en utomordentlig analytisk insändare i TS 5.1. Hollsten har en gedigen erfarenhet av att ordna både nationella och internationella evenemang och en förmåga att locka stjärnor till Finland.

Ska vi planera ett nytt konserthus för Åbo stads filharmoniska orkester eller för ett framtida musikhus med större repertoar? Jo, vår lokala framgångsrika orkester behöver nya ändamålsenliga utrymmen för att uppträda och för att öva.

Vi ska dock vara mera ambitiösa än så. Vi ska bereda möjlighet för gästande musiker, orkestrar, dansörer och konstnärer av olika slag att uppträda i ett nytt musikhus. Samtidigt ska våra lokala aktörer beredas möjlighet att både öva och bereda sig för kommande uppträdanden.

Vi ska ge möjlighet för Åbos filharmoniska orkester, dans av det lokala framgångsrika KCD och balett av Aurinkobaletti, av cirkuskonst och det nationella utbudet av gästartister att bemötas i det nya musikhuset.

Vi ska sudda ut alla gränser gällande användningen av ett nytt musikhus. Akademiska evenemang såsom promotioner och vetenskapliga konferenser behöver utrymmen med fungerande akustik. Åbo Akademis orkester och studentkörerna Florakören och Brahe Djäknar är goda exempel på dessa.

Nu är det viktigt att ta ställning till vilka ändamål ett nytt musikhus ska fylla och att ta ställning till om inte åskådarplatserna borde vara minst 1500. Därefter är det aktuellt att ta ställning till var det nya musikhuset ska placeras.

Ulla Achrén

Vice ordförande i stadsfullmäktige i Åbo, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter