Förflytta dig till innehållet

Mer om processen kring buller och vindkraft

Svar på Ghita Edmarks insändare (ÅU 15.8.2019).
SFP:s taleskvinna Ghita Edmark försvarar i vanlig ordning SFP:s skötebarn Egentliga Finlands Energi Ab:s intressen gentemot kommuninvånarnas intressen.
Kommunen har planeringsmonopol (MBL 4§ och 20§).
Kommunen har alltså all rätt att ställa krav och styra upp planeringsprocessen enligt kommuninvånarnas majoritetsåsikt i demokratiska organ som kommunstyrelsen.
I detta fall handlar det som känt inte bara om att styra upp planeringsprocessen utan befintliga bullerutredningen är behäftad med direkta fel.
Fel som Edmark och SFP-gruppen är väl medvetna om sedan länge.
Bl.a. får bullerdämpning inte utnyttjas vid uppgörande av delgeneralplan som nu gjorts och bl.a. därför ska bullerutredningen göras om enligt styrelsebeslut från 20.5.2019.
Varför vill SFP då inte att man gör bullerutredningen rätt och sen behandlar ansökan i styrelsen?
Jo därför att med så stora kraftverk som nu byggs så i synnerhet utan bullerdämpning så ryms inga, eller ytterst få, kraftverk på Nordanå–Lövböleområdet utan att överskrida bullerbegränsningarna.
SFP vet att med aktuell sammansättning i bygg- och miljönämnden så godkänns sannolikt byggloven oberoende av hur bristfälliga bullerutredningar som presenteras. Därför måste nu styrelsens olyckliga beslut omkullkastas och saken fås vidare.
Edmarks påstående att någon myndighet skulle ha godkänt befintliga bullerutredningen är dessutom en direkt osanning. NTM-centralens tjänsteman har uttryckligen skriftligen meddelat att de inte tagit ställning till om bullerutredningen för Nordanå–Lövböle är korrekt uppgjord eller inte.
Den uppgiften erhöll Edmark och SFP redan våren 2018.
De märkliga hotelserna om eventuella kommande ersättningskrav är även de konstiga.
Inte bara förbjudes ersättningskrav i planeringsavtalet mellan kommunen och EFE ifall att avtalet skulle förfalla.
Menar Edmark alltså att kommunen hotar bli ersättningsskyldig till EFE om EFE inte uppfyller kommunstyrelsens beslut?
Edmark skriver slutligen att mina påståenden om ett beställningsarbete vars enda syfte är att ett demokratiskt styrelsebeslut ska tas om vilar på lösa grunder.
Vi behöver lyckligtvis endast vänta till efter måndagens kafferep så ser vi om mina misstankar var befogade eller ej.
Jari Hollsten
Fullmäktigeledamot i Kimitoöns kommun
Fri Samverkan

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter