Förflytta dig till innehållet

Mer inhemskt präglat Inter tar sikte på toppen med erfarne Jarkko Wiss vid rodret

En sak som tränaren Jarkko Wiss och två av nyckelspelarna Petteri Forsell och Tommi Jyry är rörande eniga om inför ligastarten är att FC Inter är en väldigt professionellt skött fotbollsklubb.

– Allt funkar här, både på och utanför planen. Därför har det inte funnits någon anledning för mig att söka mig vidare någon annanstans, säger mittfältsdirigenten Forsell som kom till Åbo i augusti 2021.

FC Inter tränar i Kuppis inför ligapremiären 2023.Mats Lundberg
Tvåmålsspel. Tränaren Jarkko Wiss övervakar att spelarna håller rätt tempo under ett av de sista passen innan kvällens ligapremiär mot KuPS.

– Helst hade jag velat fortsätta karriären utomlands, men då jag inte fick tillräckligt bra anbud beslöt jag att stanna i Inter.

Jarkko Wiss är tillbaka i hetluften efter att åren 2016–2021 lett Ilves i över 200 matcher. Förra säsongen tog han ett sabbatsår och fungerade som expertkommentator för tv-kanalen Ruutu.

– Jag har anpassat mig väl i min nya omgivning och den beryktade antagonismen mellan Tammerfors och Åbo har jag knappt lagt märke till. I stället har jag fått ett stort tränarteam att jobba med och det är jag inte bortskämd med från tidigare.

Wiss närmaste hjälpredor är andretränarna Ramiro Muñoz och Lauri Hakanen.

– Nu behöver jag inte längre dra hela lasset själv utan har förmånen att delegera ansvaret med dem. Det är en stor fördel att själv kunna koncentrera sig på helhetsbilden.

Mats Lundberg
Nyckelspelare. Petteri Forsell och Tommi Jyry axlar ett stort ansvar på Inters mittfält i sommar.

Förra säsongen betraktades allmänt som en besvikelse för Inter trots att laget tog sig till final i båda inhemska cuperna och nådde medaljserien i ligan där man slutade på femte plats.

– Resultatmässigt klarade vi oss hyfsat men det kändes ändå som något av ett misslyckande. Vårt mål ska vara att slåss om medaljer och Europaplatser, säger nyutnämnde lagkaptenen Tommi Jyry som i fjol stod för fem ligafullträffar.

– Med tanke på att det var min första riktiga säsong i ligan var det okej, men i år ska det nog bli fler mål. Siktet är inställt på att spela utomlands om ett eller ett par år och då krävs bättre siffror.

Förra året användes Jyry på flera olika positioner på mittfältet. Fast det är som tvåvägsspelare han känner sig mest hemma.

– Min naturliga roll är att spela box-to-box motsvarande nummer 8 på planen. Där tycker jag själv att mina egenskaper kommer bäst till pass.

– Jag tycker att vi har ett bättre lag än i fjol och då ska målsättningen vara högre. Jag trivs jättebra i Åbo och vill vinna mycket med Inter ännu.

Petteri Forsell menar också att förra säsongen lämnade lite på hälft.

– Vi inledde okej men nådde inte hela vägen. I år behöver vi vara mera direkta när vi anfaller och utnyttja våra chanser bättre. Vi måste också bli effektivare på fasta situationer.

Som specialist på både frisparkar och hörnor har han ett särskilt ansvar att utdelningen blir större på den punkten.

– Jag kräver mycket av mig själv och vet att mitt offensiva bidrag behöver öka. Vi har många kvicka och löpvilliga killar i laget som kan operera bakom motståndarnas linjer. Jag tycker att vi har goda förutsättningar att hävda oss i serien.

Inleder med bortamatcher

Nytt för i år är att Veritasstadion förses med konstgräs. Den nya mattan är ännu inte klar att tas i bruk och därför öppnar Inter säsongen med hela fem bortamatcher.

– Ska jag vara ärlig föredrar jag att spela på naturgräs men nu är det som det är. Många arenor i ligan har konstgräs och då får vi leva med det.

– Att vi inleder med flera matcher på bortaplan oroar mig inte. Tvärtom har vi mycket att vinna om vi kan fixa några segrar innan vi får spela inför vår egen publik igen. Att lira hemma eller borta spelar inte så stor roll. Planen är lika stor och bollen den samma, säger Forsell.

Mats Lundberg
Ålderman. Nye tränaren Jarkko Wiss tror att Inter redan nu har ett slagkraftigt lag som är redo att kämpa i toppen. Om ett år är ska vi vara ännu bättre, säger han.

Jarkko Wiss är med sina snart 51 år ligans nu äldste tränare. Innan sina sex säsonger i Ilves hann han med åtskilliga år i bollförbundets tjänst med ansvar över flera juniorlandslag.

– Med all erfarenhet inträder ett visst lugn och jag är inte längre lika impulsiv som förr om åren. Jag försöker tänka igenom innan jag fattar mina beslut.

Som tränare förespråkar han ett kollektivt och kontrollerat anfallsspel med variation. Det gäller både att kunna hota i mitten bakom linjen och att utnyttja kanterna.

– Jag vill se att vi pressar högt med vissa spelare men även att vi tar hjälp av hela laget ibland. Man vinner på att vara flexibel. Jag tycker att spelarna svarat fint på de idéer jag lyft fram.

Nya ansikten

Jämfört med det lag som avslutade säsongen förra hösten har Inter fått en ungdomligare och mer inhemsk prägel. Bara tre spelare har utländska pass mot det flerdubbla i fjol.

Nya namn är mittbacken Mikael Almén från Ilves, högeryttern Timo Stavitski, ivorianske vänsterbacken Dimitri Legbo och sydafrikanske centern Darren Smith.

– I Almén får vi en av ligans bästa passningsspelare och Smith blir med sin oerhörda snabbhet ett hot längst fram.

– Klart att jag inte skulle tacka nej till några förstärkningar till men också med nuvarande material är vi kapabla att utmana alla lag i serien. Det här ska nog bli bra och om ett år förutspår jag att vi är ännu bättre.  

Inter inleder ligasäsongen i kväll mot KuPS i Kuopio. Därefter väntar ytterligare fyra bortamatcher innan hemmapremiären 22 maj mot IFK Mariehamn på Veritasstadion.  

FC Inter, truppen

Målvakter: 1 Walter Viitala, 12 Matias Riikonen, 13 Eetu Huuhtanen.

Backar: 2 Jussi Niska, 3 Juuso Hämäläinen (vicekapten), 4 Mikael Almén, 6 Dimitri Legbo, 20 Juho Hyvärinen, 22 Luka Kuittinen, 25 Rodrigo Arciero.

Mittfältare: 5 Noah Nurmi (vicekapten), 8 Matias Ojala, 10 Petteri Forsell, 16 Tommi Jyry (kapten), 19 Iiro Järvinen, 28 Roope Kantola.

Anfallare: 9 Darren Smith, 11 Arlind Sejdiu, 14 Elias Maastokangas, 18 Olli Jakonen, 21 Matias Tamminen, 23 Daniel Rökman, 24 Timo Stavitski, 26 Otto Lehtisalo, 27 Anton Aaltonen.

Huvudtränare: Jarkko Wiss.

Hjälptränare: Lauri Hakanen, Ramiro Muñoz, Ville Vastamäki (målvakter).

Lagledare: David Moore.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter