Förflytta dig till innehållet

Mer än var tredje förare har väjt för älg eller hjortdjur

Av dem som har svarat på Trafikskyddets enkät säger mer än var tredje förare att de har blivit tvungna att bromsa eller väja för en älg eller ett hjortdjur som plötsligt har kommit ut på vägen.

Trettiofem procent av dem som har svarat på enkäten säger att de har stött på en älg eller ett hjortdjur i trafiken under de senaste tre åren.

Trafikskyddet påminner om att älgar och hjortdjur rör sig mer under hösten, vilket gör att bilisterna ska vara extra observanta.

Trafikskyddets utbildningschef Ari-Pekka Elovaara säger att en bilist inte kan förutspå ett älg- eller ett hjortmöte i trafiken, men att föraren kan vara beredd och bland annat följa med trafikmärkena.

– Det är också viktigt att komma ihåg att älgolyckor vanligtvis inträffar i skymningen före och efter solnedgången, men älgarna rör sig också mycket i gryningen. Då ska trafikanter vara extra uppmärksamma.

Älgolyckor inträffar i hela landet, men speciellt på livligt trafikerade vägar med två körfält. Men jämfört med de höga olyckssiffrorna i början av 2000-talet har olyckorna halverats.

45 procent av bilisterna som har svarat på Trafikskyddets enkät är också rädda för att möta en älg eller ett hjortdjur i trafiken.

Trafikskyddet uppger att det bästa sättet att skydda sig mot en älgkrock är att vara medveten om var älgarna och hjortarna brukar korsa vägen och beakta det i körsätt och -hastighet.

Älgarna är vanedjur som ofta korsar vägen på samma ställen och trafikmärkena som varnar för älg finns på sådana platser. Bilisterna bör vara extra observanta speciellt där det finns sådana varningsmärken och där älgstängslen upphör. Där lönar det sig att ha koll på vägrenen och utkanten av körljusens räckvidd.

Elovaara uppmanar bilister att sänka hastigheten i områden där älgar kan korsa vägen.

– Att sänka hastigheten och använda ljusen korrekt är speciellt viktigt när sikten eller väglaget är dåligt.

Trafikskyddet påminner om att hastigheten måste sänkas omedelbart, även om en älgtjur bara skulle stå i närheten av vägen. Djuret kan handla oberäkneligt och rusa ut på vägen trots att det kommer en bil. Det är också bra att komma ihåg att både hjortar och älgar är flockdjur och om ett djur korsar vägen kan det följas av flera andra.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter