Förflytta dig till innehållet

"Mens är ingenting man väljer att ha och mensskydd är ingenting man väljer att lägga pengar på"

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Att prata om mens anses fortfarande som tabu i vissa sammanhang och en del känner till och med skam över att ha mens, detta bygger på patriarkala strukturer och hör stenåldern till.
Mens är en global jämställdhetsfråga och vi anser att tabun kring mens borde försvinna, ett litet steg på vägen kunde vara att slopa mervärdesskatten på mensskydd.
I Finland klassas tamponger och bindor som en lyxvara och omfattas av en mervärdesskatt på 24 procent, vilket är bland de högsta i hela EU.
Mens är ingenting man väljer att ha och mensskydd är ingenting man väljer att lägga pengar på, det är sannerligen inget du köper när du vill unna dig något lyxigt.
I de flesta fall är det kvinnor som har mens och genom en sänkning av skatten kunde vi minska på en av de flera strukturella utgifter som kvinnor betalar på grund av sitt kön.
En kvinna kan behöva lägga flera tusentals euro på mensskydd under sin livstid.
Till exempel i en familj där det finns flera som menstruerar eller för en studerande kan kostnaden för mensskydd vara betydande för privatekonomin.
Oavsett inkomst ska alla ska ha råd med mensskydd utan att behöva oroa sig för vad det kostar. Det enda rättvisa vore om nödvändiga hälsoprodukter som dessa omfattades av en lägre moms.
 Att ha råd med mens är en mänsklig rättighet och tillgång till billigt mensskydd är en nödvändighet, men trots det fortfarande ingen självklarhet.
Svensk Ungdoms Jämställdhetsutskott
genom Ellinor Juth
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter