Förflytta dig till innehållet

Meningslöst att välja bort kött — livet är för kort för dålig mat och dåligt vin

Johanna Wasström (ÅU 5.11) propagerar  i en insändare som även publicerades samma dag i Hufvudstadsbladet för “vegansk kostföring” med hälsoargument, klimatargument och med insinuationen att djurhållning innebär grymheter.
Genom släktingar och bekanta har jag upplevt djurhållning på landet, och jag tycker inte det är djurplågeri.
Inte för att jag är någon hängiven eko-människa, men nog är det ju extra trevligt när korna betar ute och hönsen struttar omkring fritt. Om ingen skulle konsumera mjölk, ost och kött, skulle ju även allt landskapsvårdande lantbruk läggas ner.
En stor del av Finlands areal kan endast användas för vall, och korna är fenomenala bioreaktorer som kan omvandla oätligt gräs till högvärdig människoföda. Däremot har jag sett reportage från horribla europeiska djurtransporter och djurfabriker där djuren matas med soja. Detta har gjort att jag enbart köper inhemskt kött, gärna ekologiskt.
Att veganmat är hälsofrämjande är ett ihåligt påstående. Redan människans tänder visar att människan är en allätare. Om en person konsumerar för många kalorier, för mycket socker och snabba kolhydrater, fett och alkohol, blir hen knappast friskare av att sluta med kött.
Vidare rekommenderar Wasström köttersättningar, färdigmat och restauranger med vegemat. Jag har i tiotals år varit familjens kock och testar gärna nya produkter. Men de klarar sig endast i undantagsfall mot mina absoluta favoriter: fisk (gärna inhemsk vildfisk) stekt i het olivolja, sill, gravad lax, varma smörgåsar med ost och svamp, kryddad hönssås, grillad höna, köttbullar enligt mammas recept och griskotlett. Vid söndagsmiddagen hugger vi tänderna i en  blodig biff  med trattkantarellsås och öppnar en flaska vin, och på julen ska det vara skinka (eller någon fågel) och lådor. Givetvis mycket sallad, tomat, gurka, potatis, morot, kålrot etc. Havregrynsgröt till frukost med mjölk, äppelsylt och löskokt (ekologiskt) ägg.
Varför skulle man välja bort köttet om man inte godkänner ett enda av de flummiga argument som Johanna Wasström kommer dragandes med?
Livet är för kort för dålig mat och dåligt vin.
Jarl Ahlbeck

Dela artikeln

En kommentar: “Meningslöst att välja bort kött — livet är för kort för dålig mat och dåligt vin

  1. Paul Lindberg skrev

    Apropå inhemsk vildfisk kan jag rekommendera min favorit
    ”vassbuk”, alltså kryddfisk, i Sverige ”skarpsill”.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *