Förflytta dig till innehållet

Mellberg och Satomaa är Pargas kulturpristagare

I år delar Pargas stads kulturnämnd ut två kulturpris och ett hembygdspris. Kulturpristagare är Bosse Mellberg och Tomi Satomaa, hembygdspriset går till Åbolands skärgårdsstiftelse.


Pristagare. Bosse Mellberg är en av två pristagare av Pargas stads kulturpris. Foto: Adrienne Westerback.


Bosse Mellberg är involverad i det mesta av kulturella aktiviteter i Korpo – heter det i motiveringarna.
– Oj, man blir ju generad när man läser sådant där, säger Mellberg. Men jag ser det som ett pris för alla kulturarbetare och -utövare,man kunde ju tänka att det är konstnärer som får pris, men här värdesätter kulturnämnden också bakgrundskrafterna.
Bland annat så här motiveras priset: Mellberg är ordförande för föreningen Korpo Jazz som ordnar festivalerna Korpo Sea Jazz och Sibelius i Korpo.
Mellberg är också medlem i Korpo Kulturgillets styrelse och han har jobbat som chef på Skärgårdscentrum Korpoström. Hans hjärta klappar också varmt för allmogebåtstraditionen och för skärgårdskulturen och -identiteten.
– Ja, på en liten ort blir det lätt så här. Det är inte så att föreningslivet i sig är en hobby för mig, utan det att om man vill att det ska hända det ena och det andra så ska man engagera sig, säger Mellberg.
Efter senaste kommunalval har han också gått med på att sitta i områdesnämnden för Korpo.
– Jag skulle inte kalla det politisk aktivitet ens, det är mest ett sätt att engagera sig för orten, resonerar Bosse Mellberg, som den senaste tiden varit engagerad i ett betydligt bredare nätverk också.
Han har tillsammans med nordiska, färiska och åländska klinkbåtsvänner agerat för att få klinkbåtsbyggandet att upptas i Unescos immateriella kulturarv.
– Vi har redan lyckats få det med i Finlands gallring, och inte bara byggandet av båtarna, utan också seglingen med allmogebåtar byggda i klinkbåtsteknik.

Kulturpristagare. Kantorn Tomi Satomaa är mångsidigt engagerad i musiklivet i Pargas. Foto: Mikael Heinrichs


Pargas stads andra kulturpristagare är också en kulturens mångsysslare.
Tomi Satomaa, kantor i Väståbolands församling, är också turnerande konsertorganist, körledare och pedagog.
– Självklart värmer en utmärkelse av det här slaget och det är alltid trevligt att få erkännande för det jobb man gör, konstaterar Satomaa som uppträder tillsammans med Pargas Vokalensemble i Nystads kyrka nu på söndag.
Samma konserthelhet uppförs i Pargas kyrka på tisdag den 5 december.
I motiveringarna står vidare att under Tomi Satomaas ledning har församlingarnas musikliv blomstrat upp, det handlar om allt från storkonserter så som Mozarts Requiem i september i år, till enskilda konserter och konsertserier.
Tomi Satomaa sitter i styrelserna för Pargas orgeldagar och i Barockens labyrinter. Han har grundat och leder kören Pargas Vokalensamble, en kammarkör som snabbt har nått en hög standard.
Satomaa undervisar också i orgelspel vid Musikinstitut Arkipelag och han har utvecklat Finlands första pedalklaviatur för barn till orgeln i Pargas kyrka. I Pargas har han bott med sin familj snart i ett decennium, han flyttade från huvudstadstrakten till Pargas.
LÄS OCKSÅ: Åbolands skärgårdsstiftelse får Pargas hembygdspris (30.11.17)

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter