Förflytta dig till innehållet

"Medlemmarna uppmuntras till att försöka sig in på okänd mark, det vill säga pröva och utveckla sina kunskaper utanför sin egen bekvämlighetszon."


Junior Chamber International (JCI) är en internationell, ideell, medlemskapsorganisation för unga mellan 18 och 40 år.
Det finns över 5000 lokala organisationer i mer än 100 länder runtom i världen med ungefär 200 000 aktiva medlemmar. Organisationen är religiöst och politiskt obunden, som erbjuder personlig utveckling och ledarskapsutbildning. Årligen arrangeras en mängd nationella och internationella kongresser, workshops, föreläsningar, seminarier och utbildningar. Finlands
Juniorhandelskamrar rf är en del av den internationella takorganisationen och har riksomfattande ca 5 000 medlemmar i över 70 lokala kamrar.
Vad får man som medlem?
Som medlem i JCI får du möjligheten att att delta i olika samhällsprojekt på lokal- och riksomfattande nivå, möjlighet till personlig utveckling och globala utbyten. Förutom redan nämnda, erbjuder JCI ett omfattande globalt nätverk av affärskontakter och vänner.
Varje JCI-medlem hör till en lokal förening. Inom Åbo regionen finns det två föreningar; Åbo Juniorhandelskammare och Aurajoen Nuorkauppakamari. Den först nämnda, Åbo Juniorhandelskammare rf, är en av Finlands äldsta kammare, grundat 1957.
Kammarens medlemmar medverkar inom Åbo regionens affärsliv inom den privata eller offentliga sektorn. Den vill aktivt utveckla sina medlemmars kunskap inom aktuella ämnen och ledarskap med att erbjuda olika skolningar (till exempel debatt- och talskolning), intressanta temakvällar eller morgontillställningar. Utöver detta ordnas workshops, exkursioner, intressanta projekt på lokal och riksnivå. Med sina 80 aktiva medlemmar har den lyckats etablera sig som en prestigefylld kammare, som är känd i Finland för sin höga nivå.
Exempel på där Åbo Juniorhandelskammare har ordnat eller medverkat som initiativtagare är bland annat Pop Up Turku- projektet, nationella Kiss My Business valmötet med 1000 deltagare i Logomo samt Step Foward – seminarieserien med fokus på välmående inom arbetslivet (ordnades på Finnkino i oktober 2019).
Medlemmarna uppmuntras till att försöka sig in på okänd mark, det vill säga pröva och utveckla sina kunskaper utanför sin egen bekvämlighetszon. På detta vis kan varje medlem delta (frivilligt) i projekt och ta en roll som känns minst bekväm. Detta kan till exempel vara projektledare, marknadsförings- eller budgetansvarig. Tanken bakom är att ge ett säkert forum att pröva och utveckla sig själv, för att sedan kunna utnyttja sina nya färdigheter inom arbetslivet.
Årligen intas cirka 8-10 nya medlemmar beroende på hur många platser som blir lediga (efter att man fyllt 40 år faller medlemskapet automatiskt bort). Ifall du verkar inom Åbo regionens näringsliv, är i en chefsposition/ expertroll eller företagare, och du är under 40 år gammal, uppfyller du kriterierna för att ansöka.
Ansökningstiden infaller under sommarmånaderna, det vill säga juni-augusti. De nya medlemmarna väljs på valmötet i oktober.
Utöver lärorika projekt och skolningar, har jag personligen varit lycklig av det som kommer som bonus: ny vänskap och nya bekantskaper.
Katri Saarto
Brand Manager
Ekonom, Åbo Akademi
Medlem i Åbo Juniorhandelskammare r.f

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter