Förflytta dig till innehållet

Medianpriset på sommarstugor har sjunkit mycket i Egentliga Finland

Fastighetshandeln lär öka med cirka tre procent i år, uppskattar Taisto Toppinen som ansvarar för köpeskillingsregistret över fastigheter vid Lantmäteriverket.
År 2016 gjordes 59 500 fastighetsköp. I år har 35 600 köp gjorts under de första sju månaderna.

I Åbo har medianpriset för ett egnahemshus i år varit 240 000 euro (en ökning med 3 % jämfört med i fjol). Finlands dyraste egnahemshus finns i Esbo, där medianpriset var 479 000 euro (+2 %). Statistiken omfattar inte bostadsaktier eller egnahemshus på arrendetomter.

De dyraste strandstugorna finns i Nyland, där medianpriset för strandstugor på planområden var 163 000 euro. Men det är en minskning med tio procent jämfört med i fjol.

Trenden var densamma även i Egentliga Finland, där medianpriset på en sommarstuga var 135 000 euro, vilket är 13 procent lägre än i fjol. Trots prisutvecklingen har antalet köp varit tämligen jämnt, cirka 3 000 köp per år i hela Finland.

Handeln med åker och skog fick fart i hela landet. Under första halvåret gjordes 370 åkerköp. Detta är 17 procent fler är under motsvarande period i fjol.

Dyrast var åkermark i Egentliga Finland, där medianpriset var 12 800 euro per hektar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter