Förflytta dig till innehållet

Medborgarinitiativet om en samtyckeslag överräcktes till riksdagen

Riksdagshuset

Riksdagshuset

Riksdagshuset. Erik Sandström/SPT


Den så kallade samtyckeslagen har goda möjligheter avancera under denna regeringsperiod.

Medborgarinitiativet om att ändra strafflagens definition på våldtäkt överräcktes till riksdagens lagstiftningsdirektör på tisdagsförmiddagen. Medborgarinitiativet om en så kallad samtyckeslag lanserades i juni 2018 och fick drygt 55 000 underskrifter.
Undertecknarna kräver att strafflagens definition på våldtäkt skrivs om så att den som har samlag utan den andra partens samtycke döms för våldtäkt. För tillfället stipulerar strafflagen att våldtäkt är att genom våld eller med hot om våld tvinga någon till samlag.
Finlands nya regering har meddelat att dess mål är att genomföra en reform av lagstiftningen om sexualbrott. Regeringen Rinne skriver i sitt regeringsprogram att ”strafflagens definition av våldtäkt ska ändras så att den baseras på avsaknad av samtycke och så att rättssäkerheten tillgodoses”.
I Sverige har en samtyckeslag varit i kraft sedan juli 2018.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter