Förflytta dig till innehållet

Medborgarens blod och plikt – ”Vill du att EU ska fortsätta vara en kraft för positiv förändring i världen? Gå då och rösta”

porträtt på ung mn utan hår

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det europeiska projektet är ett av vår tids mest ambitiösa politiska projekt. Faktiskt det största fredliga och demokratiska projekt som världen sett! En enorm satsning för ökad gemenskap och ökat välstånd.

Ta det inte för givet att allt kommer att fortsätta vara bra och fint!

Som historiker vill jag påminna om hur Europa såg ut innan EU.

Hitler, Mussolini och Franco . Världskriget med femton till tjugo miljoner fallna europeiska soldater. Mestadels unga män som aldrig fick leva hela och rika liv. Bombningar, massakrer, svält och sjukdomar. Tjugo till tjugofem miljoner europeiska män, kvinnor och barn som dog en för tidig död. Judeförintelsen med sex miljoner döda.

Ett välmående och blomstrande Europa är inte självklart!

För inte så länge utövade vi européer förtryckande kolonialism, destabilisering av samhällen och kulturell utplåning. Enbart i det belgiska Kongo dukade tjugo miljoner människor under i omänskliga och hårresande förhållanden.

För att inte tala om det första världskriget. Två miljoner döda tyska soldater. En och halv miljon döda österikisk-ungerska soldater. En och halv miljon döda franska soldater. En miljon döda brittiska soldater. Totalt uppemot sexton till aderton miljoner döda européer, soldater och civila.

Och inte var det så mycket bättre innan dess. Härifrån flydde folk från förtryck till den nya kontinenten Amerika. 1700- och 1800-talen var en tid av slavhandel, krig, sjukdomar, tvångsarbete och fördrivningar.

Inte var århundradena 1000-1600 så mycket bättre, snarare tvärtom. Enbart digerdöden skördade tjugofem till trettio miljoner liv. Och det fanns ju betydligt färre européer på den tiden, så procentuellt talar vi om fasansfull åderlåtning. Trettioåriga kriget innebar cirka åtta miljoner döda. Också korsfararkrigen var blodiga tillställningar med miljontals döda.

Vi talar om ofattbart omfattande mänskligt lidande och sanslöst höga dödstal under århundradena innan EU.

Att rösta i EU-valet är inte bara en rättighet utan också en plikt som bör tas på allvar. Det är din möjlighet att påverka en av de högsta lagstiftande auktoriteterna, med direkt och indirekt inverkan på det dagliga livet

Finlands medlemskap i projektet har inneburit bättre ekonomiska förutsättningar och tillväxt då tullar och andra handelshinder till flera av våra viktigaste ekonomiska samarbetspartners har plockats bort. Många regioner, inklusive vår kära skärgård, har fått betydande bidrag för lokal utveckling. Den gemensamma miljölagstiftningen har fått oss att ta strängare regler för naturskydd, minskade utsläpp och främjande av grön energi. Konsumentskyddet har förbättrats genom bättre livsmedelssäkerhet, skydd mot vilseledande marknadsföring och orättvisa affärsmetoder.

Men främst av allt. Kom ihåg hur Europa såg ut innan EU.

Konflikt, förtryck och ond, bråd död.

Vill du att EU ska fortsätta vara en kraft för positiv förändring i världen? Gå då och rösta.

Att inte delta i valet innebär att uttrycka förakt och likgiltighet för de värderingar EU är byggt på. Demokrati. Rättsstatsprincipen. Mänskliga rättigheter. I tider av konflikt, ökande protektionism och ökad kontroll är det viktigare än någonsin att värna om det som gångna generationer stridit, sårats och dött för.

Rösta för guds, eller snarare människors, skull!

Vi har sett hur snöpligt populism kan underminera EU utan att det är i någons egentliga intresse. Bara för att folk var för lata för att ta reda på vad de röstar om (Brexit). Välj alltså din kandidat väl, som om din släkts fortsatta existens hängde på det! För risken finns att den faktiskt gör det. Förr eller senare.

Här kan du läsa fler kolumner av Johan Franzén.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter