Förflytta dig till innehållet

Med utbildning i livsstilscoachning satsar sjukvården på förebyggande vård

ÅU-foto
vård, sjukdom, sjukhus

ÅU-foto.


I oktober inleds en kompletteringsutbildning för personer som arbetar inom social- och hälsovårdsbranschen i Egentliga Finland. Utbildningen kallas ”Proffs på livsstilscoachning” (på finska Elintapaohjauksen ammattilaiseksi). Den innehåller information om motion, medicinfri sömn och om näringens betydelse samt om kommunikation.
Fredrika Gestranius är en av dem som ska gå kursen. Hon jobbar som diabetesskötare på Pargas hälsovårdscentral. Hon är väldigt förväntansfull inför utbildningen.
– I mitt arbete diskuterar jag dagligen med människor om deras levnadsvanor och jag hoppas få många nya idéer för hur jag kan handleda i de här frågorna.
– Det är utmanade, för det är så många faktorer som påverkar människors levnadsvanor.
Gestranius konstaterar att hon har bättre kunskap om kost och motion än om sömnaspekten. Så det blir intressant att sätta sig mera in i också den faktorn för en god hälsa.
Gestranius ser också framemot att lära sig och få idéer av kursdeltagare från andra yrkesgrupper.
Utbildningen är en del av Vesote-projektet (Effektiv tvärsektoriell rådgivning om levnadsvanor inom social- och hälsovården), som finansieras av social- och hälsovårdsministeriet.
Syftet med projektet är att kunna ge mer individuell vård till patienterna. Överviktiga diabetiker är en särskild målgrupp.
Utbildningen betonar dialogen mellan vårdare och patient. Som utbildare fungerar magistern i ekonomi Harry Köhler som skriver sin avhandling om växelverkan mellan läkare och patienter.
Han har följt med läkares mottagningssituationer och lagt märke till att patienterna är mer mottagliga då läkaren fäster uppmärksamhet vid patientens liv och vardag.
Att främja hälsan med metoder angående sömn, motion och näring är en ny vårdkultur med vilken sjukvårdsdistriktet vill flytta fokus mer i en förebyggande riktning.
Hundra personer rymdes med på utbildningen och platserna fylldes snabbt. Det ordnas fem utbildningstillfällen, tre på hösten och två på våren, och så ingår det också nätstudier.
Arkiv

Fredrika Gestranius. Foto: Privat

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter