Förflytta dig till innehållet

Med stadionrocken till heders – Pargasbandet Chainbone satsar stort och släpper singel samt video

Mikael Heinrichs
två män poserar framför ett fallfärdigt hus
Låtskrivarkursen i höst tillsammans med Sam Sonntag gav Peetu Enqvist och Mattias Sandström en välkommen nytändning.

Att det senaste året tagit kål på verksamhetsförutsättningarna för de flesta musiker som lever på uppträdanden har knappast undgått någon.

Samtidigt har stiltjen på spelningsfronten gjort det möjligt för en del att satsa på något nytt – eller på att återuppfinna sig själva.

För Pargasbandet Chainbone, ursprungligen grundat kring 2006, kändes tiden helt enkelt rätt för att börja jobba på nytt, eget material. Bandets nuvarande uppsättning har spelat ihop sedan 2016, då basisten Mattias Sandström kom in i bilden.

Bandets frontfigur Peetu Enqvist ser den rekryteringen som en lyckospark för bandet, eftersom den Karlebybördige basisten sköter studiorelaterade saker, livesound och lampor. Han har jobbat i närmare tjugo år som ljudtekniker på olika evenemang och har en fullgod studio hemma.

– Att han dessutom är en bra typ och en bra basist skadar inte heller, skrattar Enqvist.

Chainbone

  • Peetu Enqvist (sång, gitarr)
  • Vesku Hervanto (gitarr)
  • Mattias Sandström (bas)
  • Sergei Kutergin (trummor)

Kombi-kurs gav nytändning

Startskottet för nysatsningen och planerna på en skiva med eget föddes redan efter nystarten 2016, men tog fart på allvar i och med låtskrivarkursen ”Make future hits” som Skärgårdens medborgarinstitut Kombi ordnade förra hösten.

Som lärare på kursen fungerade Sam Sonntag, musikproducent, vd för skivbolaget Colla Records och själv också artist i duon Sam Zimon tillsammans med Simon Sid.

– På den vägen är det, han ville höra igenom en av våra låtar vi gjort men vi gav honom tio låtar att lyssna igenom. Feedbacken var så pass positiv, att vi nu ger ut en singel på hans skivbolag, säger Sandström.

två män poserar framför ett trädMikael Heinrichs
Mattias Sandström och Peetu Enqvist siktar högt med Chainbone.

För Enqvist och Sandström gav kursen i höstas ett nytt lyft och ny inspiration att hitta något nytt i soundet.

– Vi är alla gamla rockare, men insåg att vi måste bredda lyssnarkåren om vi vill nå ut också till en yngre publik. I låten ”Dreams” hörs en del influenser från elektronisk musik, säger Enqvist som är mycket nöjd med det nya soundet.

Många saker att tänka på

Planen är att släppa en EP inom kort, just nu har bandet tre låtar som i praktiken är helt klara allihop.

Bandet har jobbat hårt med marknadsföringen av det nya materialet. Det var mycket som inte alls var självklart, men den långa listan på saker att ta i beaktande som man fick av Sonntag har varit till stor hjälp.

– Den här första låten får fungera som en väckarklocka, vi vill ha mera.

Längtar efter spelningar

Självklart vill bandet också ut på spelningar, men det är inget självändamål i sig. Men Enqvist medger att han är något av en rastlös själ.

– Jag har spelat en hel del akustiska spelningar de senaste åren, antingen ensam eller som duo, men faktum är att det inte lönar sig för ett band att spela på en liten scen någonstans långt bort.

I Pargas har välkomnandet alltid varit bra och att det blir en eller flera spelningar lokalt är att räkna med.

en skivpärm med fyra män i en graffitimålad lokalPressbild/Colla Records
Chainbones singel Dreams är ute nu på både Spotify och Youtube.

Musikvideon till ”Dreams” spelades in av Jarno Hiltunen på ett ödsligt Utopia (tidigare Klubi) i Åbo, där bandet fick ta till dammsugaren för att få bort sågspån från scenen mitt under den pågående renoveringen.

– Sånt hör till. Det här är en trettioårig dröm som går i uppfyllelse, summerar Enqvist.

Musikvideon till låten ”Dreams” kan ses på bandets Youtubekanal och låten finns på Spotify.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter