Förflytta dig till innehållet

Med ekovapen mot fienden

Jag kritiserade i denna tidning 28.3 den soldatutbildning, som organisationen MPK erbjuder ungdomarna. Det är betecknande, att jag fick svar (ÅU 4.4) av reservofficer Ole Bergen, inte av SFP, Ida Schauman, MPK eller vapenhandlaren EkoAims Oy, vilka jag hade kritiserat.
Ole Bergen beskriver den verksamhet som MPK erbjuder unga i Pargas. Alla de uppräknade verksamheterna ingår av tradition i sport-, ungdoms- och naturskyddsorganisationernas program. För dem behövs inte en särskild MPK-organisation med sina vapenövningar.
Bergen konstaterar, att Pargasungdomarna inte använder vapen vid sina MPK-övningar. MPK arrangerar kurser för unga t.ex. i Outokumpu. Plock ur programmet: 8.30 Avhämtning av Ekovapnen. 10.00 förberedelser. 12.15 Utbildning (3X45 min.). 14.45 utbildningen slutar. I kursen ingår skjutande med Eko-vapen.
Eko-vapnen levereras av EkoAims Oy. Det är inte fråga om handeldvapen som ryms i fickan utan de är förvillande lika riktiga vapen som bärs på axeln. Om någon hotade mig med ett sådant skulle jag snällt göra det man befaller mig.
MPK-organisationen arrangerar i huvudsak för gymnasieelever avsedda försvarsövningar under sju månaders tid i Outokumpu, S:t Michel (flera), Salo, Tusby (flera), Pirkkala (flera), Lochteå, Åbo (flera), Ramsö, Vieremäki, Ylämylly, Nurmes, Pargas, Yläne och Lappfjärd. Programmet sänds endast till de anmälda. Någon åldersgräns nämns inte.
Det är fråga om en nationell försvarsutbildning för gymnasister.
Gymnasisternas övningar arrangeras om möjligt på stängda militärområden, i försvarsmaktens terrängdräkt, ofta under ledning av reservofficerare, i terräng där ”fienden” görs försvarslös med ekovapen som är förvillande lika riktiga vapen.
EkoAims Oy bjuder också ut sådana vapen till priset 1 700–2 800 euro.
När tiotusentals skolelever i Förenta staterna demonstrerar mot vapen och vapenbruk erbjuder man i Finland gymnasister iklädda terrängdräkter massiv utbildning, med Försvarsministeriets goda minne, med leksaksvapen ”ifall det värsta skulle inträffa”.
Har vi inte lärt oss något av vår egen historia?
Esko Salmela
Soldatpojke 1944
Dalsbruk

Dela artikeln

En kommentar: “Med ekovapen mot fienden

  1. Sussi Björkman skrev

    Så kursinnehållet som sådant är alltså bra och nyttigt enligt Esko, men det är bara arrangören som är fel?
    Tänk om sport-, ungdoms- och naturskyddsorganisationerna inte ordnar dylika kurser då? Det är väl därför MPK fixar biffen? Eller ?!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter