Förflytta dig till innehållet

Med bredare axlar kan man brygga mer öl på Bryggerigården i Ekenäs

Kristoffer Nöjd
Jonas Salminen, Ekta Bryggeri, öl, cider

När man startade upp verksamheten 2016 riktade Ekta Bryggeri in sig på äkta äppelcider och har förutom äppelmust sedan dess tillverkat ciderprodukterna Fipel, Håpla och eklagrade Franskis.

Råvaran, det vill säga äpplen, har man fått från bland annat Stusnäs, Söglö och Söderlångvik på Kimitoön. Cidertillverkningen fortsätter men nu blir det mer fokus på öl.

Öl, Eknäs Ale, Ekta BryggeriKristoffer Nöjd
Ekta Bryggeri satsar mer på öl framöver. Här är den senaste produkten Eknäs Ale.

Aktieemission i fjol

För att kunna utveckla verksamheten skaffade Ekta Bryggeri mer kapital genom en aktieemission i fjol. Man uppnådde målet och fick tack vare en skara nya delägare cirka 40 000 euro i tilläggskapital.

Med de nya ägarna har man också fått en ny styrelse med kunskap om strategi, budgetering, försäljning och marknadsföring.
— Nu har vi också fler ambassadörer som gör reklam för våra produkter bland vänner och bekanta, säger grundaren Jonas Salminen.

Ett av målen med aktieemissionen var att kunna utveckla ölproduktionen.
— Med öl kan vi höja våra volymer. Det går såpass mycket snabbare att brygga öl. Och det finns en större efterfrågan.
Med ökad volym och försäljning hoppas man kunna anställa en person på heltid inom en överskådlig framtid.

Just nu har Ekta Bryggeri två ölprodukter, Eknäs Ale och Höijers, men man utvecklar en ny produkt till hösten. Till exempel Eknäs Ale har tagits bra emot.
— Det är ett ganska lätt öl som passar många i smaken.

Cider, öl, Ekta BryggeriKristoffer Nöjd
Det har blivit ett antal öl- och ciderprodukter under årens lopp.

Sommaren är testet

Sommaren blir det stora testet: Lyckas man producera och leverera en bra produkt enligt efterfrågan?

— Så länge vi har haft små mängder har allt gått åt. Men tanken är att vi ska kunna leverera öl kontinuerligt. Lokalt har intresset funnits men det måste vara en verkligt bra produkt om man vill klara sig i konkurrensen nationellt.

Man kommer inte att sluta med cidern som var det man började med.

— Vi kan höja volymerna där också. Men det är inte lika lätt som med öl.

Ekta Bryggeris produkter finns i mataffärerna och på så gott som alla restauranger i Ekenäs. Man får dem också bland annat på Matmalmen @Eva i Pargas, på Strandhotellet i Dalsbruk och på Skärgårdsbaren i Åbo.

Bryggeriboden på Bryggerigården i Ekenäs kommer att vara öppen på torsdagseftermiddagarna i juni och juli för den som vill köpa öl eller cider med sig hem.

— Vi kan inte alltid vara på plats på beställning men man kan alltid ringa och kolla, säger Salminen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter