Matti i Ekenäs öppnar den maffiga morgongåvan i Gamla stan för nattgäster – "Men inga fyllefester"
När man ser siluetten av Gamla stan i Ekenäs är det två byggnader som sticker ut, bokstavligen. Den ena är kyrktornet, den andra är apotekarvillan på Linvävaregatan, eller "Slottet" som huset också har kallats. Och här kan man faktiskt bo om man besöker Ekenäs.
Det är husets nuvarande ägare Matti Laamanen som erbjuder villan för inkvartering. Laamanen köpte huset för fyra år sedan. Han var egentligen intresserad av en annan villa i Gamla stan, en inte lika uppseendeväckande sådan, på Stora Kyrkogatan.
– Jag letade ursprungligen efter ett mindre hus och kom bara och tittade på det här huset av nyfikenhet. Men efter att ha sett det och funderat ett par veckor tänkte jag att jag måste ta vara på chansen.
Huset från 1932 är ritat av arkitekt Georg Fraser och representerar nyklassicism. Apotekaren Carl Gustaf Rundqvist (1866–1933) från Viborg gav huset i morgongåva till sin fru Hilja Rundqvist.
På tomten från 1600-talet stod tidigare två trähus i från 1700- och 1800-talet som revs 1932 för att ge plats åt den "Rundqvistska gården".
Fullmäktige i Ekenäs tillät rivningen bland annat med motiveringen att byggandet av det förhållandevis massiva nya huset skulle skapa jobb. Det gick dock inte riktigt så, då endast fyra Ekenäsbor fick jobb på bygget. Resten av hantverkarna kom från apotekarens hemstad Viborg, skriver Västra Nyland 1932.
Den stora stenkolossen bland de låga trävillorna i Gamla stan väcker åsikter. Själv tycker Laamanen att huset förtjänar sin paradplats.
– Det är en unik byggnad. Jag tycker att det är ett fint hus som sitter bra i miljön med tanke på hur speciellt det är. Hittills har ingen klagat.
Villan som sedermera har varit i familjerna von Julins och Roos ägo, var välhållet. Laamanen har i stort sett endast förnyat en del ytor.
Laamanen erbjöd sig att köpa allt som den förra ägaren ansåg höra till huset eller som hon inte behövde.
En av de saker som hör till huset är den flera meter breda målningen "Lördagskväll i Fiskars" av Lennart Segerstråle.
– Det fanns en person som hade velat köpa tavlan av den förra ägaren. Hon hade svarat "Jo, men då måste du köpa hela huset", berättar Laamanen.
Laamanen har kompletterat inredningen efter hand med respekt för den nyklassiska stilen.
– Det har krävts lite samlande men jag har en bekant antikhandlare som hjälpt mig hitta lämpliga föremål.
Laamanen själv konstaterar att huset skulle lämpa sig som boutiquehotell men att han kommer att koncentrera sig på unik privatinkvartering och småskalig uthyrning.
Det finns 13 rum på fyra våningar inklusive fem sovrum, de flesta med egna badrum, en bastuavdelning högst upp med biljardbord och jacuzzi. I källaren finns dessutom en traditionell vedeldad bastu.
Den totala ytan är 600 kvadratmeter, varav bostadsytan cirka 400. I källarplanet finns en gårdskarlsbostad med två rum som är uthyrd.
– Egentligen består huset av tre lägenheter varav två har slagits ihop, förklarar Laamanen.
På den nästan 1 300 kvadratmeter stora gården finns bland annat uthus med garage, fontän och grillplats.
Fontänen har Laamanen piffat upp med en italiensk skulptur, en replika av Giambolognas "Sabinskornas bortrövande" och med mässingsmunstycken beställda från Malta.
Högsäsongen för inkvartering är från midsommar till slutet av augusti. Laamanen säger att förfrågningarna kommer i lämplig takt. Just nu har han bokningar för bland annat tennisveckan i juli och för sommarens konserter i Ekenäs.
– Driftskostnaderna för ett så här stort hus är ganska höga. Det viktigaste är att intäkterna från inkvarteringen täcker dem. Om det blir någonting över kan jag sätta det på underhållet av huset.
Laamanen säger att han är rätt selektiv när han hyr ut "Villa Q" som han kallar det.
– Huset lämpar sig mycket väl för upp till tio personer, till exempel för födelsedagar eller släktträffar. Men inga fyllefester, säger Laamanen och skrattar.
Man får helst hyra huset för flera dagar eller ett långt veckoslut.
Om Laamanen själv är hemma har han också hyrt ut enskilda rum, till exempel som åt Helsingforsbon Tuula Piironen som flytt en vattenskada.
Piironen tycker det är förvånansvärt lätt att ta sig till Ekenäs. Hon tycker att Borgå känns lite passé och Hangö lite för långt borta. I Ekenäs tilltalas hon av strandpromenaderna, de fint skötta gårdarna i Gamla stan och restaurangutbudet.
– Det är som att vara utomlands.
Laamanen som ursprungligen blev förtjust i Ekenäs via sina tenniskompisar, håller med. Han tilltalades av närheten till Helsingfors, lugnet och skönheten.
– Ekenäs är ingen vanlig finsk by. Dessutom finns här alla tjänster man behöver och vänliga människor.
– Ekenäs har stor potential att intressera Helsingforsbor. Frågan är bara om man vill ha oss hit, säger Laamanen och ler.
Variatonsrikt utbud av privat inkvartering
- En sökning på "inkvartering" på Google Maps ger ett tiotal privata boenden i Ekenäs centrum och strax utanför.
- Airbnb ger ett knappt 30-tal resultat i prisklassen knappt 70 till drygt 500 euro natten (prisnivån i maj).
- Stadens turistbyrå listar på sin hemsida Visit Raseborg likaså ett 20-tal boenden varav ett dussin är privata boenden i Ekenäs centrum.
- Man kan välja mellan allt från 1800-talsstuk i separata gårdsbyggnader i Gamla stan till delar av bostadshus, vindsvåningar och modernare lägenheter i centrum.
- Det sammanlagda utbudet är förvånansvärt brett och man hittar troligtvis någonting vare sig man letar med plånboken eller med upplevelsen i fokus.
- Förutom de privata boendena finns Motel Marine, Hotell Sea Front, Stadshotellet och Ekenäs Camping.
Artikeln korrigerad 5.7 kl. 16.39 gällande de förra ägarna. De rätta är von Julin och Roos.