Förflytta dig till innehållet

Mataffärernas pastahyllor gapar fortfarande tomma på finsk pasta – ”Det låter nog som en ganska stor grej”

Tom pastahyllaAlma Ruonamo
Glest i hyllorna på S-Market Hansa Herkku i Åbo centrum. Lantmännen Cerealia drog tillbaka bland annat Myllyn Paras produkter i juni.

Det har varit glest på hyllorna för pasta i över en månad. Särskilt pastor av märket Myllyn Paras lyser med sin frånvaro i matbutikerna.

I juni meddelade Lantmännen Cerealia om att det kan finnas små metallbitar i vissa pastaförpackningar eftersom en maskin på fabriken i Hyvinge hade gått sönder.

LÄS OCKSÅ

Hannu Niemi handlar på S-Market Hansa Herkku i Åbo och har läst om tillbakadragningarna och pastabristen i flera dagstidningar.

– Det låter ju nog som en ganska stor grej med tanke på att finländare i dag äter mer pasta än potatis.

En man står med butikskärra mellan två butikshyllor.Alma Ruonamo
Hannu Niemi handlar på S-Market Hansa Herkku. Han har läst om situationen i dagstidningar.

Niemi säger att han äter ungefär lika mycket potatis som pasta. Sommartid äter han inte så mycket pasta eftersom han köper annan mat och äter ute en hel del.

– Jag brukar äta mer pasta under hösten och vintern. Jag tycker om italiensk tagliatelle, men äter lika gärna vilken sort som helst, säger Niemi.

Har beställt in andra pastasorter

På Hansa Herkku har man inte fått någon information om när hyllorna kan stå fulla igen, säger marketchefen Julius Lahdenperä.

– Så fort vi blev informerade om tillbakadragningen vidtog vi våra åtgärder. Jag trodde ändå inte att situationen skulle dröja så här länge, men jag förstår att det är fråga om ett stort företag som producerar pastan.

En man i arbetskläder och pastapaket i handen står mellan två butikshyllor.Alma Ruonamo
Julius Lahdenperä säger att situationen är beklaglig, men att det ändå finns ett brett utbud av pastasorter.

Lahdenperä säger att en hel del kunder har påpekat saken. Av dem säger ungefär hälften att de har läst om tillbakadragningarna och pastabristen, medan andra hälften frågar varför hyllorna står tomma.

Den populäraste och billigaste pastasorten är Myllyn Paras makaronipåsar på 400 gram som kostar 39 cent, säger Lahdenperä.

Han säger att de har beställt in större mängder av andra pastasorter och de att har märkt att det går åt mer av dem. Många kunder köper Torinos pasta, vilket Lahdenperä menar att beror på att de är producerade i Finland.

– Vi har ändå ett stort urval av pasta, till exempel många italienska märken och färskpastor. Situationen är ju beklaglig, men samtidigt har kunderna en möjlighet att prova på nya sorter.

Ska börja tillverkas under sommaren

På sin hemsida meddelar Myllyn Paras att de anställt ny personal på grund av det stora antalet reklamationer.

Det kan dröja till och med några månader innan bolaget behandlar reklamationen, men man går igenom alla, skriver Emelie Bontesse de Filippis, kommunikationschef på Lantmännen Cerealia.

Förra veckan skrev Helsingin Sanomat att fabriken inte har metalldetektorer på produktionslinjen där pastorna tillverkas, vilket man enligt livsmedelsbestämmelserna inte behöver ha. Henna Tamminen, kvalitetschef på Lantmännen Cerealia sade till HS de ska installera detektorer i samband med reparationsarbetet.

Då ÅU ringer Tamminen ger hon inte någon exakt tidpunkt för när pastorna är tillbaka i matbutikerna.

– Pastorna kommer börja tillverkas igen under sommaren, säger Tamminen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter