Mästarna visade klass — TPS-damerna utspelade efter sidbytet

Mats Lundberg

Nykomlingen TPS fick på lördagen känna på den ultimata klasskillnaden mellan den nationella toppen och det motstånd man under två säsonger stött på i damettan. Mot ligaledaren KuPS räckte inte kunnandet riktigt till och Åboelvan föll till slut med klara 1–4 hemma i Idrottsparken.

KuPS, regerande mästare och obesegrade i säsonginledningen nu med målskillnaden 17–4 på fyra matcher, tog programenligt ledningen i 35:e minuten. Deras lagkapten och ledande målskytt Gentjana Rochi plockade behärskat ner ett inlägg från Anni Hartikainen och avslutade resolut med ett skott utom räckhåll för Inkeri Niemi.

Hemmaspelarna lät sig inte nedslås av detta utan fortsatte sitt höga presspel. Åtta minuter in i andra halvlek gav det resultat då Kuopiovakten Fanny Söderström spelade med alltför små marginaler i eget straffområde. Nelly Lehtilä snappade upp hennes nonchalanta passning och tackade för bjudningen genom att placera in bollen i bortre hörnet.

Glädjen varade ändå bara i några minuter. I 65:e matchminuten misslyckades TPS-försvaret med sin offsidefälla och det gav Hannikainen fri lejd på en smörpassning från Paulinha. Inte heller Niemi var med på noterna och Hannikainen pricksköt 1–2 ner i målvaktens högra hörn.

Därefter följde två nya motgångar på mindre än tio minuter och kampen var avgjord. Försvararen Sanna Porali åkte på sitt andra gula kort och visades av planen. Tre minuter senare cementerade Paulinha poängen på egen stolpretur. Hartikainen var än en gång delaktig med sitt inspel från höger.

Klockan höll just på ticka upp till fulla 90 minuter när Wilma Forsblom vände bort ett par TPS-backar och fastställde 1–4 via ena stolpen.

TPS nästa match spelas borta mot PK-35 från Vanda nästa fredag.

TPS–KuPS 1–4 (0–1)

Mål: 35. Gentjana Rochi 0–1, 53. Nelly Lehtilä 1–1, 65. Anni Hartikainen 1–2, 73. Paulinha 1–3, 90. Wilma Forsblom 1–4.

TPS: Inkeri Niemi – Selja Leiwo, Emma Santamäki, Sanna Porali (v+v=utv) – Netta Laasio (v), Saana Kallio, Saija Östund, Silja Jaatinen – Jenni Rannus, Nelly Lehtilä (80. Taru Kalliovaara), Heidi Leppämäki (46. Jenna Koivisto).

Rött kort: 70. Sanna Porali, TPS.

Domare: Vili Lehtovaara.