Förflytta dig till innehållet

Mässlingsmittad åkte med Viking Glory

Arkiv/Johan Backas
fartyg vid hamn
Viking Glory. Ett person med mässling åkte med färjan från Åbo till Stockholm söndagen den 6 augusti. Enligt THL kan andra passagerare ha utsatts för smitta.

En mässlingsmittad passagerare åkte med Viking Glory från Åbo till Stockholm i söndags. Institutet för hälsa och välfärd, THL, har bekräftat fallet.

Enligt THL kan andra passagerare ombord på fartyget ha smittats, trots att personen ska ha vistats i sin hytt under hela resans gång.

Viking Line kontaktar skilt alla passagerare som rest med samma båttur.

De första symtomen vid mässling är hög feber och andningssymtom. Ögonen är ofta ljuskänsliga. Utslagen kommer ett par dygn efter febern och pågår i en vecka.

Om någon av båtpassagerarna upplever dylika symtom inom tre veckor efter resan bör hen kontakta den egna hälsostationen, uppmanar THL.

Mässling (paramyxovirus)

  • Mässling är en exceptionellt smittsam sjukdom som smittar via kontakt- och droppsmitta samt via luften. Redan det att man vistas i samma utrymme kan ge upphov till smitta.
  • En mässlingspatient är smittsam fyra dygn innan utslagen visar sig (det vill säga redan före de första symtomen) och fyra dygn efter att utslagen visat sig.
  • Två doser MPR-vaccin ger ett starkt skydd mot sjukdomen. Personer födda innan 1970-talet har sannolikt haft mässling i barndomen och är immuna. MPR-vaccinet är gratis och ingår i det nationella vaccinationsprogrammet. Vaccinet skyddar även mot påssjuka och röda hund.
  • Mässling kan vara en allvarlig sjukdom för vem som helst oberoende av ålder. I synnerhet för personer med försämrad motståndskraft kan mässling vara en svår, till och med dödlig sjukdom.

Källa: THL

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter