Förflytta dig till innehållet

Mässlingsfall i Åbo — mellan 100 och 150 personer kan ha exponerats

Lukas Söderqvist
Skylt i närbild
100 -- 150 personer kan ha exponerats för mässling under onsdagen och torsdagen.

Ett litet ovaccinerat barn har konstaterats vara smittat av mässling. Barnet som insjuknat har besökt ÅUCS barn- och ungdomsklinik på torsdagen 19 augusti 2021. Under tiden 18.8.– 19.8. är det möjligt att exponering för mässling har skett på följande ställen:

I barn- och ungdomsklinikens anmälningsaula i U-sjukhuset på torsdagen den 19 augusti mellan klockan 12.15 och 14.30 och i Tallbackens mottagning för infektionssjukdomar onsdagen den 18 augusti mellan klockan 10.00 och 12.20.
Enligt gällande uppskattning kan 100–150 personer ha exponerats för mässling.

Personer som besökt hälsovårdens enheter och som kunde ha blivit exponerade kontaktas under veckoslutet. Personer som besökt de nämnda ställena under nämnda tidpunkter och som inte kontaktats senast på lördag klockan 16.00 ombeds ta kontakt med jouren vid ÅUCS barn- och ungdomsklinik, telefon 02-313 0263.


Mässling kan vara dödlig

Personer som fått två MPR-vaccindoser eller som haft mässling är effektivt skyddade mot återfall av sjukdomen. Största delen av befolkningen har gott skydd mot mässling. I Finland togs MPR-vaccinet i bruk år 1982 och personer som fötts före år 1965 anses alla ha haft mässling.

Mässling kan vara en allvarlig sjukdom för vem som helst oberoende av ålder. I synnerhet för personer med försämrad motståndskraft kan mässling vara en svår, till och med dödlig sjukdom.

Den som insjuknat i mässling får först hög feber och andningssymtom. Ögonen är ofta ljuskänsliga. Utslagen kommer efter 3–5 dygn och varar i drygt en vecka. Återhämtningen börjar några dagar efter att utslagen brutit ut.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter