Förflytta dig till innehållet

Mässkallens bok får beröm

Glatt gäng i mässen. Fr. v. Aarre Päiviö, Krister A.Martell, Jari.Jalonen och Jan Malmberg vars bild det är. Fartyget är M/S Tersö sommaren 1983.

I stor spänning lanserade Krister A.Martell nyligen sin bok ”Iakttaget från byssan” (presenterad i ÅU den 4 augusti under rubriken ”En mässkalles bekännelser”).

Boken handlar om Martells unga år som mässkalle 1978-83 på åländska GE-rederiets båtar. På dem seglade också många andra åbolänningar.

Omkring 50 personer kom till Kimito vid lanseringen av boken, där Martell hade hjälp av Göran Eriksson som konferencier. Ett bildspel från GE-fartygen kompletterade diskussionerna. Martell har jobbat en hel del med att dokumentera bilder från livet ombord på GE-båtarna.

Nu har många av dem som jobbade till sjöss hunnit läsa boken, har folk blivit glada eller arga över dina frispråkiga beskrivningar?

– Ingen har blivit arg vad jag vet. Många har gillat att den är ”passligt folknära” som någon sade. En annan kommentar handlade om att det är fakta, skönlitteratur och självbiografi samtidigt, säger Martell.

Mest överraskad är han av att folk faktiskt har förstått att det ligger massor av jobb bakom boken.

Några fler böcker tror han inte det blir.

Fick du allt du upplevde under de här åren med i ”Iakttaget från byssan” eller blev något osagt?

– Oj, det hade funnits massor mera att berätta. Till exempel om tavelstölden från krogen Sextant i Dalsbruk. Polisen åkte ända till Nyland i hopp om att få tavlan värderad till mera än 1000 mk men det lyckades inte. Det var ju en grej som utspelade sig på torra land men det hände där också, inte bara då vi var till sjöss, säger han.

Boken finns att köpa i Kimito – där Martell är uppvuxen – samt i Dalsbruk, Pargas och Mariehamn.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter