Förflytta dig till innehållet

Mässkallen slår till igen?

Krister A.Martell år 1980, ombord på M/S Fiskö. Foto: Johnny Henriksson


Det blir kanske en bok till för Kimitobördige Krister A. Martell.
Hans bok ”Iakttaget från byssan” har sålt bra och fått ett gott mottagande. Han berättar om boken, och sitt liv som mässkalle på åländska kylfartyg åren 1978-83, på Sjöhistoriska klubben i Dalsbruk den 22 november klockan 18.
– Det finns de som vill att jag ska skriva något mer. Många har upplevelser som borde dokumenteras men som inte vill eller kan skriva själva, säger han.
Martell tycker att han har fått konstruktiv kritik om att de övriga besättningsmännens arbetsuppgifter är nästan onämnda i hans bok. Det har också dykt upp saker som han helt enkelt inte har kommit ihåg.
– Några ord om arbetarskyddet förr – nästan obefintligt – kunde också vara på sin plats, liksom några ord om klädseln då besättningen gick i land. Förr var det kostym och slips men efter flower power-rörelsen 1967 var det ingen ordning alls.
Martell tillägger att han faktiskt inte vet om han skulle klara av att skriva sådant som inte är självupplevt. Men det är som sagt mycket som borde dokumenteras.
– Material finns nog. I GE-gruppen, alltså vi som har varit anställda på Gustaf Eriksons fartyg, finns bland annat tusentals fotografier och två bandade intervjuer med flera timmars material.
–  Den ena gjordes av Leif Sundberg 2014 med Mary Mattsson, ombordanställd som mässflicka (hennes dåvarande man var kockstuert) som hade sin fyraåriga son med sig, och den andra gjorde jag 2015 med Kurt och Gulli Kronehag som båda jobbade på kylfartyget M/S Kallsö. Många andras berättelser borde också dokumenteras. Vi får se hur jag går vidare, säger Martell.

Glatt gäng i mässen. Fr. v. Aarre Päiviö, Krister A.Martell, Jari.Jalonen och Jan Malmberg vars bild det är. Fartyget är M/S Tersö sommaren 1983. Båda här publicerade bilderna finns med i ”Iakttaget från byssan”.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter