Förflytta dig till innehållet

Maskus prideflaggor halades och brändes – kommundirektören bestört: ”Det här känns väldigt illa”

Pixabay
En flagga i regnbågsfärger.
Masku kommun kommer hissa nya flaggor i dag. Och extra regnbågsflaggor finns nu på lager.

Liksom många andra städer och kommuner hissade Masku kommun prideveckan till ära fyra regnbågsflaggor utanför sitt kommunhus i går.  

Det här var första gången som kommunen hissade prideflaggor och kommundirektör Miira Raistila var nöjd. Till ÅU säger hon att det kändes fint att med kommunens färska jämställdhetsstrategi i bagaget öppet visa att kommunen stöder mångfald och jämlikhet.

I går kväll såg någon ändå till att inte bara hala flaggorna utan också bränna dem.  

— Det känns väldigt illa och jag kan inte förstå att någon gör så här. Regnbågsflaggan är en flagga för jämlikhet och att fira jämlikhet är inte bort från någon annan. Jag ser också brännandet av en flagga som en symbolisk gärning. Jag uppfattar det här som en fientlig handling, säger Raistila.  

Enligt Raistila sprids det videomaterial i sociala medier som visar hur flaggorna halas och bränns. På videorna finns text som hänvisar till synd och bibeln. Huruvida det finns människor som går att känna igen på videorna eller om man på kommunen har misstankar om vem som ligger bakom sabotaget vill Raistila inte ta ställning till.

Masku kommun kommer att polisanmäla sabotaget och strävar efter att hissa nya flaggor redan i dag.

— Nya flaggor är på väg och för säkerhetsskull har vi beställt extra flaggor nu om också våra nya flaggor förstörs, säger Raistila.

Eftersom flagglinorna också förstörts kommer det behövas en lyftkran för att få upp de nya flaggorna och nya flagglinor.

Dela artikeln

En kommentar: “Maskus prideflaggor halades och brändes – kommundirektören bestört: ”Det här känns väldigt illa”

  1. Harald Bergholm skrev

    Det är olagligt att bränna andra länders flaggor, men rengbågs- och transflaggan är INTE skyddad i lagen och därmed OK att bränna upp, däremot kan det klassas som skadegörelse.
    Hur mycket kostar dessa flaggor? Finns annat som är viktigare att spendera pengar på än att slösa på denna cirkus som pride står för och regnbågsfolket är extremt privilegierad minoritet som får allt för mycket synlighet. Hur många dagar i året är barnens dag, kvinnodagen, veteranernas dag, nationaldagen….? Svart EN, medan regnbågsfolket får en HEL månad i juni och därtill ytterligare en vecka eller fler för varje stad som går med i cirkusen.
    Inte konstigt att de mer konservativare och alla andra blir trötta på att denna ideologi skall tryckas i ansiktet med våld, för annars är man x-fob.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter