Förflytta dig till innehållet

Maskinförsäljare i Ekenäs och Kimito skulle sälja mer om det fanns varor: ”Jag går miste om flera affärer i veckan”

Kristoffer Nöjd
Klaus Sundblom driver företaget Hydro Forest. Här i butiken i Ekenäs.
Klaus Sundblom driver företaget Hydro Forest i Ekenäs och Kimito. Han konstaterar att robotarna tar över gräsklippandet i allt större utsträckning.

Det finns fortfarande en stor efterfrågan för småmaskiner för gård, hem och fritid. Men nu sätter tillgången på produkter käppar i hjulen.

Det vet Klaus Sundblom på Hydro Forest i Horsbäck i Ekenäs har sålt maskiner sedan 2008. Sedan våren 2021 har han en butik också på Arkadiavägen i Kimito centrum där han köpte Husqvarnaverksamheten av G.P. Boatservice och Bjarne Gröning .

Många av de begagnade gräsklippare vi tar in i Ekenäs säljs till Kimito. Där finns fler som köper förmånligt och reparerar.

De två serviceställena kompletterar varandra väl. Man kan ta emot servicearbeten i Kimito och utföra dem i Ekenäs. Också reservdelar rör sig smidigt över landskapsgränserna då man har daglig trafik mellan affärerna.

– Vi har sålt ganska mycket på Kimitoön, säger Sundblom och tackar sin försäljare Jonas Karlberg för det.

– Det är a och o att ha en försäljare från orten med ett brett kontaktnät.

Begagnade gräsklippare är pop

På Kimitoön finns också ett större intresse för begagnade gräsklippare.

– Många av de begagnade gräsklippare vi tar in i Ekenäs säljs till Kimito. Där finns fler som köper förmånligt och reparerar, säger Sundblom.

På vintern är det väldigt lugnt i Kimito och kommers i Ekenäs. På sommaren är det snarare tvärtom.

Personalens att göra-lista finns på Teams för att misstag ska undvikas och allt man lovat kunderna på de två orterna ska bli gjort.

– Kommunikationen är viktig när man har två ställen att sköta om, säger Sundblom som tidigare drev två Essostationer, den ena i Ekenäs och den andra i Karis.

Robotarna tar över

Det första pandemiåret var bra för många företag som sålde produkter för gård, hem och fritid, så även för Hydro Forest.

– Då fick man ännu varor. I slutet av förra året började tillgången försämras, de facto redan före kriget i Ukraina. Jag beställde robotklippare på hösten i fjol och de har inte kommit ännu. Nu säljer vi sådant som vi har kvar av tidigare beställningar.

Det finns en stor efterfrågan på robotgräsklippare men också en stor brist på dem, i synnerhet de dyrare modellerna.

– Jag går miste om flera affärer i veckan, säger Sundblom.

Sundblom förstår att intresset för robotgräsklippare har vuxit.

– En stor robotklippare kostar drygt 5 000 euro och en dyrare åkgräsklippare som du måste tanka och köra själv kostar drygt 7 000 euro.

En fyrhjuling i veckan

Sundblom säljer cirka 50 fyrhjulingar i året, det vill säga cirka en i veckan. Just nu ligger man ungefär på samma nivå. Men om man vill ha en specifik modell kan man vara tvungen att vänta.

– En kund väntade i ett år och tre månader på sin fyrhjuling, säger Sundblom.

En viktig del av verksamheten är reservdelsförsäljningen, till exempel delar till gräsklippare och röjsågar.

Tillgången på reservdelar har varit hyfsad. Däremot är det svårare att få tag på maskiner och vissa komponenter till dem.

Försäljningen kunde vara bättre än vad den är om vi bara hade produkter att sälja. Och säljer vi inget nytt får vi ingenting på service och säljer heller inga reservdelar.

– Även om maskinerna skulle ha kommit kan batterierna till dem utebli. Försäljningen kunde vara bättre än vad den är om vi bara hade produkter att sälja. Och säljer vi inget nytt får vi ingenting på service och säljer heller inga reservdelar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter