Märkliga mojänger dokumenterar och utvecklar – varför är svenskan mindre på Varhas responsautomat?

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Svensk service. Jag hade glädjen att besöka laboratoriet i bottenvåningen på Åbolands sjukhus på måndagsmorgonen för en blodprovstagning. Liksom alltid tidigare gick det snabbt, tack vare en berömligt kunnig och svensktalande personal.

Min blick fångades dock av en färggrann och stor mojäng av rejält större storlek än exempelvis automaten för kölappar.

Det visade sig vara en av välfärdsområdets utvecklingsapparater för att utveckla servicen. Varha med stora bokstäver frågade på tre rader på finska ”Hur lyckades vi idag?”

På en rad frågade man samma sak på svenska, givetvis med mycket mindre bokstäver på en rad, eftersom alla i landet ju vet att svenskspråkiga har bättre syn eller glasögon!

Självfallet tryckte jag på rutan ”På svenska” och på vitsordet 10 för att dra mitt strå till stacken för utvecklingen.

Men det vore intressant att veta hur exempelvis en akut insjuknad rikssvensk som kommer med båten till Åbo reagerar, om man frågar ”Vill du fara till Varhaområdets akutmottagning?”

Översättningen av ”hyvinvointialue” har den formuleringen på mojängen.

Sannolikheten är enligt min mening stor för att patienten tror sig bli skjutsad till närmaste soptipp eller något ännu värre.

Med en viss erfarenhet av översättningar och svenskkunskap anser jag att många bäckar små småningom blir en stor å.

Kanske är det ovan nämnda något, som med tiden mynnar ut i Sannfinländarnas eller nuvarande statsministerns inställning till svenskan, som är det andra, jämställda nationalspråket i landet, eftersom det är lätt att även hänvisa till mojängens dokumenterade material. ”Gutta cavat lapidem...”, droppen urholkar stenen.

Så här inför riksdagsvalet är det viktigt att vara uppmärksam och noga fundera på vilken kandidat och vilket parti som verkligen i praktiken arbetar för svensk och tvåspråkig jämställdhet eller ens svenskan i Finland och nordisk samhörighet.

Bo Grönholm

Publicerad: