Förflytta dig till innehållet

Marinen intar Åbo och inleder internationell storövning på Skärgårdshavet

HMS Visby backar in i Aura å för att förbereda sig  på den internationella stormanövern Noco18. Foto: Kim Lund


Det är trångt i inloppet till Aura å.
En konvoj med svenska fartyg som deltar i marinens storövning Northern coast (Noco) glider sakta in i ån där flera andra fartyg redan ligger förtöjda.
I spetsen backar HMS Visby, en futuristiskt utformad korvett och efter henne de mindre minröjningsfartygen HMS Kullen och HMS Ven.

Minröjningsfartyget HMS Ven. Foto: Kim Lund


Vid kajen ligger redan örlogsfartyget HMS Carlskrona där örlogskapten Fredrik Linder är befälhavare.
– Under övningen fungerar vi främst som underhållsfartyg, men här finns också en helikopterplattform, så det är ett mångsidigt fartyg som fungerar mycket bra.

Fredrik Linder har jobbat ett år som befälhavare, eller fartygschef som det heter i Sverige, på HMS Carlskrona. Foto: Kim Lund


Det är en massiv övning som nu inleds.
Sammanlagt deltar cirka 4 000 män och kvinnor från 13 länder, över 40 fartyg och flera luftfarkoster.
Övningen har ordnats sedan år 2007. Det är nu tredje gången som den finska marinen står som värd.
Manövern syns delvis på Skärgårdshavet, men i huvudsak rör sig fartygen och luftfarkosterna på öppet hav från Gotland ända upp till Björneborg.

Fartyg som väntar på att köra in i Aura å. Foto: Kim Lund


Luftverksamheten äger rum i närheten av Åbo, Tammerfors och Kuopio.
De första dagarna är ägnade till att lägga upp strategin inför övningen, säger viceamiral Veijo Taipalus som också är kommendör för den finska marinen.
– Finland är ju bra på ishockey och förberedelserna liknar dem som ett hockeylag gör. Vi gör upp taktiken, går igenom reglerna och detaljerna innan själva spelet börjar.

Kommendören för den finska marinen, viceamiral Veijo Taipalus. Foto: Kim Lund


Trupperna lämnar Åbo på måndag och rör sig då främst på Skärgårdshavet och Bottenhavet för sedan avsluta övningen på Norra Östersjön och Finska viken.
I övningen ingår flera situationer som kan bli aktuella i skarpt läge: sjö-övervakning, skyddande av sjöförbindelserna, ytstrid, luftvärn, ubåtsbekämpning och minröjning.
– Det säkerhetspolitiska läget på Östersjön har förändrats de senaste åren och vi ser en ökad aktivitet. Därför har samarbetet med i synnerhet Sverige blivit allt viktigare.
– Alla länder försvarar i första hand sina egna gränser, men samtidigt behövs det samarbete för att öka säkerheten på Östersjön, säger kommendör Taipalus.

Kustjägare från Nylands Brigad övervakar landgången till HMS Carlskrona.


I Noco18 deltar alla de tre baltiska länderna och Polen, men Ryssland står utanför.
Övningen är ändå ingen styrkedemonstration mot vårt östra grannland, säger Taipalus som inte vill ta ställning till Airiston Helmis fastighetsaffärer i den åboländska skärgården och om där kan finnas ett säkerhetspolitiskt samband.
Under veckoslutet ligger fartygen förtöjda vid kajerna på båda sidorna av ån i området på båda sidor av Forum Marinum.

Allmänheten kan bekanta sig med fartygen under veckoslutet. Foto: Kim Lund


Allmänheten kan då bekanta sig med dem mellan klockan 12 och 16. Det går också att följa övningen på sociala medier med hashtaggen #noco18 och #merivoimat.
Övningen pågår fram till den 8 november.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter