Förflytta dig till innehållet

Marika Eklund-Pelto i Pargas har kring 20 julkrubbor — ännu hinner du se utställningen!

Några av de utställda krubborna i Agricolakapellet. Foto: Mikael Heinrichs


Väståbolands svenska församlings ungdomsarbetsledare Marika Eklund-Pelto har ställt ut ett tjugotal julkrubbor i Agricolakapellet i Pargas.
Idén till den stämningsfulla utställningen av julkrubbor kom egentligen efter en resa till Belgien, där Eklund-Pelto besökte en stor utställning med ett hundratal utställda krubbor.
– Då bestämde jag mig att jag också vill ordna en sådan utställning. De flesta krubborna är egna och sådana jag samlat på mig under åren, berättar Eklund-Pelto.

Katolsk tradition

Julkrubborna är ursprungligen en katolsk tradition som fick sin början år 1223 då Franciskus av Assisi lät sätta upp en levande julkrubba med både människor och djur.
De första krubborna kom till Finland först under slutet av 1800-talet och traditionen rotade sig i finländska hem under 1960- och 1970-talen.

En krubba i glas som också kan fungera som julgransdekoration. Foto: Mikael Heinrichs


I utställningen finns krubbor av alla de slag: med mjukisdjur, i trä, papper, lera och glas samt mer moderna varianter med magneter.

Många besökare

Redan innan jul hade ett drygt hundratal sett utställningen, bland dem en del dagisgrupper.

Den här julkrubban i papper är sannolikt från 1960- eller 1970-talet. Foto: Mikael Heinrichs


– Jag har också en del böcker med i utställningen och belyser julkrubbstraditionens bakgrund och historia, säger Eklund-Pelto.
Julkrubbsutställningen i Agricolakapellen i Pargas kan ses ända fram till trettondagen.
Öppet ännu 28–30.12 samt 2–6.1.19 kl. 15–19.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter