Förflytta dig till innehållet

Mänskliga rättigheter

Man kunde den den 7.6.2018 läsa i ÅU att Pargas stads revisor, Krister Rehn, ger en anmärkning åt stadsdirektören och den stadsstyrelse som verkade fram till den 6.6.2017. Rehn anser att ledningen inte kan beviljas ansvarsfrihet.
Rehn säger att han inte kan kommentera det enskilda fallet. Vackert. Helheten består ju av en myriad av olika enskilda fall.
Samma Krister Rehn var revisor i Kimitoöns kommun för år 2015.
Det hände sig att kommunstyrelsen den 28.4.2015 skulle ta ställning till att avge ett utlåtande till Åbo Förvaltningsdomstol. En majoritet i kommunstyrelsen drev emellertid igenom att man inte skulle avge något utlåtande alls.
I revisionsberättelsen som är daterad den 29.4.2016 tog Rehn inte alls upp detta på något sätt.
Kimitoöns fullmäktige tog den 20.6.2016 ställning till om ansvarsfrihet skulle beviljas. Det föreslogs att ansvarsfrihet inte skulle beviljas åt dem som vägrat utlåtande, men förslaget röstades omkull med rösterna 22-5. Det beslutet har emellertid ännu inte vunnit laga kraft. Det ligger för närvarande i HFD.
”Kommunstyrelsens majoritet försummade således sin skyldighet att främja tillgodoseendet av rättsskyddet, dvs de grundläggande fri- och rättigheter och mänskliga rättigheter som hör till en rättvis rättegång.”
Det här är den slutsats som biträdande justitieombudsman Maija Sakslin hade kommit fram till den 29.8.2016
Efter det kom en av de fem som utgjorde majoriteten ut i offentligheten i ÅU och meddelade att han nog skulle göra om det. Alltså att strunta i de mänskliga rättigheterna, eller hur man nu skall förstå det.
Denna fantastiska företrädare för en god förvaltning som kommuninvånarna skall ha rätt till måste naturligtvis premieras på något sätt. Det gjorde det nuvarande fullmäktige på sitt första möte den 15.6.2018.
För revisor Rehn är det tydligen inte så allvarligt om man struntar i de mänskliga rättigheterna. Sådant nämns inte ens i revisionsberättelsen. Men att utlokalisera på fel sätt, det är en så gruvlig synd att det föranleder anmärkning i revisionsberättelsen.
Men då Rehn nu säger att han inte kommenterar enskilda fall, så litar jag i alla fall tills vidare på att han håller linjen nu också, och inte kommenterar det här enskilda fallet heller.
Nu har vi ju på Kimitoön ett aktuellt fall gällande mänskliga rättigheter, som har aktiverat folk. Man får hoppas att det har öppnat ögonen för att mänskliga rättigheter i själva verket har en stor betydelse.
Ingmar Forne

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter