Förflytta dig till innehållet

Mannen som dödade sin systerson i Arabiastranden har dömts för mord

Bild på fasaden till Helsingfors tingsrätt.

Mannen som tog livet av sin sjuåriga systerson på julaftonen i fjol har som otillräknelig dömts för mord. Han är nu placerad i tvångsvård. Foto: SPT

Helsingfors tingsrätt gav på tisdagen sin dom i fallet där en 37-årig man knivhögg sin systerson till döds på julaftonen i fjol. Dådet skedde i en lägenhet i Arabiastranden i Helsingfors.
Rättegången i fallet pågick tidigare i juli och redan under rättegången konstaterades att mannen var otillräknelig vid tidpunkten för dådet.
Eftersom det krävs att en person är tillräknelig för att ett straff ska kunna utdömas döms nu inget straff åt mannen, men han är redan placerad i tvångsvård.
Tingsrätten konstaterar i en offentlig redogörelse att mannen i enlighet med mentalvårdslagen fortsättningsvis är i behov av tvångsvård.

Pojken dog innan polisen hann fram

Den dömde mannen firade julafton tillsammans med sin syster och hennes familj. Till familjen hörde förutom systern även hennes man och två barn.
Enligt polisen hade kvällen gått lugnt till. Barnen hade redan gått och lagt sig och de vuxna satt och tittade på tv då mannen plötsligt blev våldsam.
Han angrep alldeles plötsligt den 7-åriga pojken med en stor kökskniv. Händelsen skedde så oväntat att ingen av de vuxna hann ingripa.
Familjen lyckades fly ut i trapphuset och ringde nödcentralen, men samtidigt lyckades mannen ta tag i pojken. Han låste in sig i lägenheten med pojken och innan polisen hann till platsen hade pojken redan avlidit av sina skador.
Polisen grep mannen direkt på plats.
I juni meddelade Helsingforspolisen att inget i förundersökningen visade på att det skulle ha handlat om någon form av hedersvåld.
Mannen erkände under förundersökningen att han hade dödat pojken, men berättade då också om hallucinationer som hade lett till att han angrep pojken.

Inga bevis för att dådet var planerat

Av hänsyn till offrets anhöriga och familjens andra minderåriga barn hölls rättegången inom stängda dörrar.
Rättegångshandlingarna är också hemligstämplade, men i en offentlig redogörelse skriver tingsrätten att de bedömer dådet som rått och grymt. Mannen hade med en stor kökskniv skadat offret genom ett flertal skär- och sticksår, speciellt vid offrets halsparti.
Enligt tingsrätten finns det ändå inga bevis för att mannen skulle ha planerat dådet på förhand.

Dela artikeln

En kommentar: “Mannen som dödade sin systerson i Arabiastranden har dömts för mord

  1. Göran Ek skrev

    Om man är otillräknelig så borde straffet vara något mer än tvångsvård eftersom dessa personer knappast aldrig blir friska så borde de låsas in på livstid i en mörk isoleringscell. Ta tillbaka 1800-tals dårhusen som är långt borta från samhället.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter