Förflytta dig till innehållet

Mannen bakom eluppropet mot Åbo Energis tidsbundna avtal: Många trogna kunder lider

Arkiv/Lukas Söderqvist
småhus
Cirka 5 500 av Åbo småhusförenings 8 000 medlemmar accepterade i höstas det omtvistade elavtalet.

Ett upprop på sajten adressit.com kräver att Åbo Energi sänker priserna på tidsbundna elavtal som slöts i höstas.

Då förnyade Åbo Energi sitt elavtal med småhusföreningen i Åbo (TPK) med följden att kilowattpriset steg från cirka 4 cent till nuvarande 27,1 cent.

En majoritet av TPK:s cirka 8 000 medlemmar accepterade det nya avtalet.

Sedan dess har elpriserna lugnat sig och Åbo Energi säljer nu ettåriga avtal för cirka 12 cent per kilowattimme. Men detta billigare erbjudande har inte de tusentals småhusinvånare som nappade på höstens TPK-avtal någon nytta av.

Och det är oskäligt, säger Tapio Koivisto i vars namn uppropet mot Åbo Energi lanserats.

– Läget i höstas var ganska rörigt, nästan panikartat, och man måste reagera snabbt på erbjudandet. Det var säkert många som inte satte sig in i alla detaljer.

Koivisto säger att man enligt det tidigare avtalet för en liten summa – han nämner 50 euro – kunde säga upp sitt TPK-avtal med Åbo Energi.

Nu har den klausulen ändrats och kostnaden för att lämna avtalet kan bli flera tusen euro.

Ingen ekonomisk nytta av värmebyte

Koivisto bor i ett egnahemshus i Lillheikkilä. Han har rätt nyligen bytt den gamla oljevärmen mot jordvärme, men då kilowattkostnaden nu sexfaldigats har uppvärmningen ändå inte blivit billigare. Han säger att många i området har kvar sin oljevärme och att avtalets elpris inte motiverar dem att byta ut den.

Koivisto påpekar att många höghusbolag sitter i samma båt, rentav med ännu dyrare avtal. Uppropet strider även för höghusinvånarna.

Över 2 400 har skrivit under

Uppropet publicerades på nätet den 21 februari. På onsdagen hade över 2 400 personer undertecknat det. Det överlämnas till Åbo Energi senast i april.

– Vi ska se hur antalet undertecknare utvecklas innan vi överlämnar listan. Det här är egentligen det enda sättet för folk att visa sin åsikt nu. Åbo Energi har inte visat något intresse att förhandla. Jag tycker det är konstigt, säger Koivisto.

Han menar att elbolaget borde tänka på de kunder som varit bolaget trogna och som nu lider.

– Det finns många äldre här i vårt grannskap som valde att acceptera avtalet i tron att det var okej. Det skulle vara ganska lätt för Åbo Energi att komma emot och göra kunderna nöjda.

I uppropet sägs att den sexfaldiga prishöjningen slår hårt i synnerhet mot ensamförsörjare samt barnfamiljer och pensionärer med låga inkomster.

Tapio Koivisto har inte gett upp hoppet om en fruktsam dialog med Åbo Energi.

– Jag hoppas att vi ska nå en bra lösning. Bolagets imageförlust kommer att vara väldigt stor annars.

LÄS OCKSÅ

ManPrivat
Tapio Koivisto skottar snö hemma i Lillheikkilä.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter